Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 20 01
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

LEVE(NDE) ZUIVEL (VOLZET)

 

Studiekeuzebegeleider?

Wil je je leerlingen helpen in hun studiekeuze? Geef hen dan zeker ook ons aanbod aan open lessen en infomomenten door.

Bekijk het aanbod

De leerlingen krijgen een klassikale inleiding op het productieproces van de diverse zuivelproducten, ze voeren een smaaktest uit en brengen een bezoek aan het labo voor zuiveltechnologie. Ze maken kennis met installaties voor kaasproductie, pasteurisatie en microbiologische analyse. Het aspect ‘probiotische eigenschappen’ van gefermenteerde zuivel komt tevens aan bod. Vervolgens bestuderen de leerlingen in kleinere groepjes elk 1 aspect van yoghurt of plattekaas: smaak, chemische en microbiële eigenschappen. Een bezoek aan de labo’s zuiveltechnologie, analytische scheikunde en microbiologie kan hierbij niet ontbreken. De workshop wordt afgerond met een klassikale nabespreking over de bekomen resultaten. Om het boeiend te houden, raden wij aan om het onderwerp ‘zuiveltechnologie’ in de reguliere lessen van de derde graad nog niet uitvoerig te bespreken. Elke leerling voert zelfstandig proefjes uit, een labojas is dus absoluut noodzakelijk.

Workshop

Datum: na onderling overleg
Doelgroep: 3de graad van de wetenschappelijke richtingen van ASO en TSO
Max. aantal leerlingen: 20
Duur van de activiteit: 3 tot 4 uur
Materiaal: labjas
Plaats: campus Schoonmeersen
Contact: Isabelle Claeys:
isabelle.claeys@hogent.be of 09 243 27 02