Twee halve dagen werken de leerlingen in gespecialiseerde laboratoria voor mouterij- en brouwerijtechnologie, fermentatietechnologie en microbiologie.
De eerste halve dag starten ze een isolatie op van gisten en bacteriën uit bier en van schimmels uit graan. Hiervoor gebruiken ze algemene en selectieve voedingsbodems en voeren ze op aseptische wijze entingen uit. Daarnaast bepalen ze het vochtgehalte in gerst en mout.
De tweede halve dag bestuderen de leerlingen de microbiologische resultaten van de eerste halve dag. Met behulp van een ElISA techniek onderzoeken de leerlingen ook graan op eventueel aanwezige mycotoxinen. Op school kunnen de geïsoleerde micro-organismen eventueel microscopisch bestudeerd worden aan de hand van verkregen richtlijnen bij de workshop.
Datum
na onderling overleg
Doelgroep
3de graad wetenschappelijke richtingen ASO/TSO met praktische ervaring
Maximaal aantal leerlingen
15
Materiaal
labojas en metalen spatels meebrengen (indien mogelijk). Nota’s bij de workshop vooraf te verkrijgen op aanvraag.
Duur
twee halve dagen van 3 uur, tussentijd minimaal 3 dagen en maximaal 1 week
Locatie
campus Schoonmeersen Gent
Kostprijs
door de hoge kostprijs van de verbruiksgoederen wordt er een tussenkomst van 5 euro per leerling aangerekend