Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

SCHIMMEL VERSUS GIST

 

Studiekeuzebegeleider?

Wil je je leerlingen helpen in hun studiekeuze? Geef hen dan zeker ook ons aanbod aan open lessen en infomomenten door.

Bekijk het aanbod

 

Schimmel versus gist

Gisten en schimmels zijn soms noodzakelijk om levensmiddelen te produceren. De schimmelkaas is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast worden in sommige voedingsmiddelen schimmels geweerd. Schimmelgroei op brood bijvoorbeeld maakt het brood dan weer niet meer eetbaar, terwijl gist bijdraagt tot het vormen van het brood en bijdraagt tot de aromavorming. Deze groep van micro-organismen wordt van dichtbij bekeken en er wordt duidelijk gemaakt wanneer ze gewenst zijn en wanneer ze ongewenst zijn. Een schimmel en een gist worden uit voedingsmiddelen geïsoleerd en op specifieke voedingsmedia geënt. Een microscopisch onderzoek toont duidelijk de morfologische verschillen aan. Daarnaast worden enkele technieken uitgevoerd om voedingsmiddelen te bewaren.

Datum

Mogelijk in de examenperiodes van januari en juni 2018

Doelgroep

Bij voorkeur leerlingen uit wetenschappelijke richtingen met praktische ervaring

Maximaal aantal leerlingen

15

Materiaal

Labjas en metalen spatels meebrengen (indien mogelijk). Nota’s bij de workshop te verkrijgen op aanvraag.

Duur

3 uur

Locatie

Campus Schoonmeersen

Contact

isabelle.claeys@hogent.be