Facebook Pixel Schimmel versus gist - Workshop voor leerlingen uit het secundair - Hogeschool Gent
Foto Schimmel versus gist - Workshop voor leerlingen uit het secundair

Schimmels versus gist.

S

Schimmels versus gist.

Wat gisten en schimmels betekenen voor het voedsel op ons bord, kom je te weten in deze workshop.

Gisten en schimmels zijn soms noodzakelijk om levensmiddelen te produceren. De schimmelkaas is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast worden in sommige voedingsmiddelen schimmels geweerd. Schimmelgroei op brood bijvoorbeeld maakt het brood dan weer niet meer eetbaar, terwijl gist bijdraagt tot het vormen van het brood en bijdraagt tot de aromavorming.

Deze groep van micro-organismen wordt van dichtbij bekeken en het wordt duidelijk wanneer ze gewenst zijn en ze ongewenst zijn. Een schimmel en een gist worden uit voedingsmiddelen geïsoleerd en op specifieke voedingsmedia geënt.

Een microscopisch onderzoek toont duidelijk de morfologische verschillen aan. Daarnaast worden enkele technieken uitgevoerd om voedingsmiddelen te bewaren.

Datum

na onderling overleg, bij voorkeur tweede semester

Doelgroep

bij voorkeur leerlingen uit wetenschappelijke richtingen met praktische ervaring

Maximaal aantal leerlingen

15


Materiaal

labjas en metalen spatels meebrengen (indien mogelijk). Nota’s bij de workshop vooraf te verkrijgen op aanvraag.


Duur

3 uur


Locatie

campus Schoonmeersen Gent


Kostprijs

gratis