Wat gisten en schimmels betekenen voor het voedsel op ons bord, kom je te weten in deze workshop.
Gisten en schimmels zijn soms noodzakelijk om levensmiddelen te produceren. De schimmelkaas is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast worden in sommige voedingsmiddelen schimmels geweerd. Schimmelgroei op brood bijvoorbeeld maakt het brood dan weer niet meer eetbaar, terwijl gist bijdraagt tot het vormen van het brood en bijdraagt tot de aromavorming.
Deze groep van micro-organismen wordt van dichtbij bekeken en het wordt duidelijk wanneer ze gewenst zijn en ze ongewenst zijn. Een schimmel en een gist worden uit voedingsmiddelen geïsoleerd en op specifieke voedingsmedia geënt.
Een microscopisch onderzoek toont duidelijk de morfologische verschillen aan. Daarnaast worden enkele technieken uitgevoerd om voedingsmiddelen te bewaren.
Datum
In samenspraak met onze collega's. Bij voorkeur tijdens de examenperiode van het hoger onderwijs (januari of juni 2023)
Doelgroep
3de graad wetenschappelijke richtingen ASO/TSO met praktische ervaring
Maximaal aantal leerlingen
15
Materiaal
Labojas en metalen spatels meebrengen (indien mogelijk). Nota’s bij de workshop vooraf te verkrijgen op aanvraag.
Duur
3 uur
Locatie
Campus Schoonmeersen Gent
Kostprijs
Door de kostprijs van de verbruiksgoederen wordt er een tussenkomst van 5 euro per leerling aangerekend (met een minimum van 50 euro/groep)