Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

DE HERINNERING DOET OPNIEUW HERBELEVEN

Afbeelding De herinnering doet opnieuw herbeleven
 

De herinnering doet opnieuw herbeleven

Jhomayra Elizabeth Cevallos Ordòñez
Opleiding muziek

Project

Het project van Jhomayra Elizabeth Cevallos Ordòñez brengt sfeermuziek bij mensen die niet in staat zijn om concerten bij te wonen: bij bewoners van rust-en verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen. 

De motivatie voor dit project vond Jhomayra via een onderzoek van BBC-culture door Tiffany Jenkink: “Why does music evoke memories’. 

Het brein is een complex organisme dat in de loop van het leven bepaalde capaciteiten verliest, vooral dan de geheugencapaciteit. Deze neurodegeneratie is nog meer merkbaar bij mensen met de ziekte van Alzheimer en dementie. Voor deze patiënten is muziek therapeutisch als behandeling, omdat muziek de herinnering activeert.

Door de muziek kan het verleden tot leven worden gebracht, want recordar es volver a vivir (de herinnering doet opnieuw beleven). 

Muziek kan worden ingezet om depressie tegen te gaan bij demente patiënten. Op het repertoire staan zogenaamde ‘evergreens’, songs die mensen wellicht gehoord hebben in hun jeugd. Op die wijze kan de muziek momenten terugbrengen die vergeten werden. Mensen die leiden aan dementie kunnen levendige herinneringen ophalen door te luisteren naar de muziek uit hun jeugd.

ENGAGE-factor

Door het organiseren van concerten draagt Jhomayra zeer concreet bij in de levenskwaliteit van mensen. Door het activeren van de herinnering worden mensen teruggebracht naar positieve momenten uit hun jeugd. Zo worden via de live-muziek positieve herinneringen en gevoelens opgeroepen, wat voor deze geïsoleerde mensen vaak meer effect heeft dan een pil tegen depressie.

Jhomayra organiseerde een 25-tal concerten tussen 9 en 30 mei in woonzorgcentra in Tielt, Waregem, Dentergem, Meulebeke, Brussel, Ardooie, Oostrozebeke, Wingene, Wielsbeke, Ingelmunster en Roeselare en in één instituut voor gehandicapten.