Facebook Pixel Duurzame valorisatie van voedselverlies. - Hogeschool Gent
Foto Duurzame valorisatie van voedselverlies.

Duurzame valorisatie van voedselverlies.

D

Duurzame valorisatie van voedselverlies.

Laat je inspireren om aan de slag te gaan met voedselverliezen op een duurzame manier!

In april 2023 organiseert HOGENT een event rond duurzame valorisatie van voedselverliezen. Deze studiedag start met een plenaire toelichting van de beleidsambities omtrent dit topic op Vlaams en Europees niveau. Vervolgens kan je als deelnemer kiezen uit verschillende informatieve sessies en inspiratiesessies waarbij de verschillende aspecten m.b.t. valorisatie van voedselreststromen aan bod komen. Waar dien je rekening mee te houden als je voedselverliezen verwerkt tot nieuwe innovatieve voedingsproducten? Wat zijn de good practices?

Inschrijven is binnenkort mogelijk.

Programma

Ontvangst met koffie

Verwelkoming vanuit HOGENT

Plenaire sessie: Vlaams en Europees beleid rond voedselverlies

Er zijn heel wat (beleids)ambities op Europees en Vlaams niveau om voedselverliezen terug te dringen. Vanuit OVAM (Joke Van Cuyck) en het departement Landbouw & Visserij (Simon Storms) wordt toegelicht wat de doelstellingen zijn om voedselverliezen in te perken en op welke manier men die doelstellingen wil bereiken o.a. in samenwerking met bedrijven en lokale overheden.

Sessie 1

Keuze uit één van onderstaande sessies.

Sessie 1.1: Logistieke oplossingen bij het herverwerken van voedselverliezen
Voedseloverschotten zijn vaak tijds- en plaatsgebonden. Vaak zijn ze ook kort houdbaar. Dat maakt het zeer uitdagend om ermee aan de slag te gaan in een ketenverhaal. Het schoentje knelt dan ook dikwijls bij de logistiek. Hoe vang je plotse grote hoeveelheden voedseloverschotten op en hoe krijg je ze van A naar B? In deze sessie zal Luc Geukens, docent en onderzoeker aan PXL Hogeschool, enkele inzichten en oplossingen op logistiek vlak toelichten.

Sessie 1.2: Voedselveiligheidsaspecten bij het aan de slag gaan met voedselverliezen
Het idee is mooi: voedselrestjes opnieuw verwerken tot nieuwe voedingsproducten. Maar is dat wettelijk wel toegestaan (spoiler alert: ja dat mag!)? Wat komt hier dan bij kijken op vlak van wetgeving rond voedselveiligheid? Vaak wordt het wettelijk aspect als grote drempel aanzien om aan de slag te gaan met voedseloverschotten maar is dat wel terecht? De voorlichtingscel van het FAVV komt toelichten hoe je binnen het wettelijk kader aan de slag kan gaan met voedseloverschotten. Men zal deze sessie invullen vanuit een concreet voorbeeld om zo praktische handvaten te kunnen aanbieden.

Sessie 1.3: Aan de slag met broodoverschotten in bakkerijproducten en bier: good practices uit het Bread2B-project
De afgelopen 3 jaar onderzocht HOGENT, in samenwerking met UGent, via het Bread2B-project hoe broodoverschotten op een duurzame manier kunnen gevaloriseerd worden in bakkerij en brouwerij. Er werden ook enkele praktijkcases opgezet met het werkveld. Tijdens deze sessie reikt het onderzoeksteam de belangrijkste handvaten aan om aan de slag te gaan met broodoverschotten. Verschillende aspecten komen in een snel tempo aan bod: technologisch, economisch, duurzaamheid en logistiek.

 

Lunch in samenwerking met een maatwerkbedrijf

Sessie 2

Keuze uit één van onderstaande sessies.

Sessie 2.1: Inspiratiesessie - Inbedden van duurzaamheid in je bedrijfsstrategie
Joeri Brusselle, onderzoeker en lector duurzaam ondernemerschap aan HOGENT licht in deze sessie aan de hand van enkele voorbeelden toe hoe je de stap kan zetten van losse duurzaamheidsacties naar een bedrijf waar duurzaamheid een substantieel deel uitmaakt van de eigenheid, filosofie en bedrijfsstrategie.

Sessie 2.2: Consumentenperceptie t.o.v. voedingsmiddelen waarin voedselreststromen zijn verwerkt
Freek Van Baelen, lector en onderzoeker marketing aan HOGENT, geeft tips en tricks mee over hoe je voedingsmiddelen o.b.v. voedseloverschotten in de markt kan zetten op een succesvolle manier. Welke boodschappen breng je (beter niet)? Hoe staan verschillende doelgroepen t.o.v. het herverwerken van voedseloverschotten? Waar houd je best rekening mee om de kansen op een succesvolle lancering te verhogen? Laat je inspireren door de inzichten van deze onderzoeker.

Sessie 2.3: FLAVOUR - voedselverspilling bestrijden en tegelijk sociale jobs creëren
Hoe kunnen we voedselverspilling bestrijden en tegelijk sociale jobs creëren? Dit is de centrale vraag van het interreg project FLAVOUR. Tijdens deze sessie heeft Simon Martens (HERW!N vzw) het over het belang van sociale jobs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. Aansluitend hebben projectpartners Astrid Van Haecht en Kaat Vanhegen (VIVES Hogeschool) het over zalmkroketten. Via hun concrete ervaring met de Brugse voedselhub lichten ze toe wat Foodhubs zijn, waarom Foodhubs de sleutel tot een duurzamer voedselsysteem zijn en hoe we Foodhubs beter kunnen ondersteunen. Bereid je voor op een interactieve workshop!

 

Sessie 3

Keuze uit één van onderstaande sessies.

Sessie 3.1: Samenwerking met maatwerkbedrijven: hoe en waarom?
Peggy Van Acker, lector strategisch-, retail- en marketingmanagement en onderzoeker binnen SUOR (HOGENT) licht vanuit praktijkervaring toe wat de link kan zijn tussen circulaire en sociale economie, wat zijn voordelen, opportuniteiten, aandachtspunten bij het linken van reguliere en sociale economie. Hiervoor kijken we naar buitenlandse, binnenlandse en lokale Gentse voorbeelden en best practises in voeding.

Sessie 3.2: Uit de praktijk: hoe gaat een retailer aan de slag met voedseloverschotten?
Colruyt zet reeds enkele jaren sterk in op duurzaamheid. Zo bestaan er binnen de groep ook sterke ambities om voedseloverschotten terug te dringen. Grégoire De Rodder, duurzaamheidsmanager bij Colruyt Group, doet de visie van Colruyt uit de doeken m.b.t. de valorisatie van voedselreststromen. Daarnaast zal hij meer vertellen over hoe ze dit als onderneming concreet in de praktijk brengen.

Sessie 3.3: Inspiratiesessie rond fruit- en groentestromen
ILVO doet reeds jarenlang onderzoek naar het valoriseren van fruit- en groentereststromen. Enkele van hun projecten focusten zich ook op het toepassen van deze reststromen in innovatieve voedingsmiddelen. Bart Van Droogenbroeck, onderzoeker aan het ILVO, neemt je mee in enkele succesverhalen vanuit hun onderzoek.

 

Afsluitmoment met mogelijkheid tot netwerking (koffie en versnaperingen o.b.v. voedseloverschotten)

In samenwerking met

logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo

Data

April 2023
09:30 – 16:00

Locatie

HOGENT 

Doelgroep

Iedereen die aan de slag wil met voedseloverschotten als ingrediënt in nieuwe voedingsmiddelen.

  • Voedingsindustrie: van klein tot groot
  • Sectorfederaties
  • Retail tot ngo’s
  • Onderzoekers
  • Beleidsmakers
  • Lokale overheden

Tickets

30 euro

Deelname voor HOGENT personeel en HOGENT studenten is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Inschrijven is binnenkort mogelijk.

Na aankoop van een ticket via Eventbrite zal je een Microsoft Forms link van het Bread2B-team ontvangen. In deze form kan je aanduiden welke sessies je graag wenst te volgen.

Vragen?

melissa.camerlinck@hogent.be