Facebook Pixel ES360°: een diepgaandere blik op eetstoornissen - Hogeschool Gent
Foto ES360°: een diepgaandere blik op eetstoornissen

ES360°: een diepgaandere blik op eetstoornissen.

E

ES360°: een diepgaandere blik op eetstoornissen.

Eetstoornissen gaan gepaard met heel wat fysieke én mentale hindernissen. Ook als hulpverlener kom je voor tal van uitdagingen te staan. Deze reeks bijscholingen wil jou hierbij ondersteunen. De meest actuele thema's komen aan bod in 6 sessies waarbij we vertrekken van een holistische blik en een multidisciplinaire benadering. Kies en/of mix de sessies die je interesseren, of volg ze ze allemaal.

Je verdiept je kennis en expertise met recente onderzoeksresultaten, maar evenzeer keer je huiswaarts met een combinatie van wetenschappelijke onderbouwing én praktijkhandvaten die je snel en probleemloos kan implementeren in je eigen werkomgeving. Experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen delen hun inzichten, zodat jij vlot de vertaalslag maakt van de opgedane informatie naar de doelgroep van jouw professionele praktijk.

Programma voorjaar 2024.

De vorming vindt telkens plaats op vrijdag van 8.30 tot 17 uur.

19

apr

Gender en eetstoornissen.

KLiQ, het vorming- en trainingscentrum van çavaria & Amo Bowin, Casa Rosa-vrijwilliger en gespecialiseerd personal coach

We beginnen met een algemene inleiding over LGBTQIA+ en genderinclusieve communicatie. Vervolgens gaan we dieper in op de impact van zelfbeeld en identiteit op eetstoornissen, alsook de invloed ervan op het mentaal welzijn.

Amo Bowin student klinische psycholoog, onthaalverantwoordelijke en vrijwilligerscoördinator bij Casa Rosa en personal coach voor personen met een eetstoornis en genderdysforie biedt je praktische handvaten. 

Daarnaast bespreken we de specifieke uitdagingen die gepaard gaan met genderexpressie in relatie tot het ontwikkelen of in stand houden van een eetstoornis. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit cruciale en actuele thema.

26

apr

Bewegen en eetstoornissen.

Prof. Michel Probst, emeritus professor KU Leuven

Deze bijscholing staat volledig in het teken van het begrijpen van beweegdrang in de behandeling van eetstoornissen. Na een getuigenis over beweegdrang delen wij de nieuwste inzichten van professor emeritus Michel Probst. Hij zal dieper ingaan op het inzetten van beweging in de praktijk. Bovendien worden belangrijke onderwerpen zoals lichaamsbeeld, de rol van diëtisten en kinesisten in relatie tot beweegdrang en de behandeling van eetstoornissen uitgebreid belicht. 

03

mei

Lichaamsbeeld en eetstoornissen.

Prof. Michel Probst, emeritus professor KU Leuven & Elien Timmerman, psychologe & Kathleen Baeck, diëtiste

Psychologe Elien Timmerman werpt een theoretische blik op lichaamsbeeld: wat houdt een negatief lichaamsbeeld in? Wat is bodychecking, vermijding, angst voor gewichtstoename, lichaamsontevredenheid, lichaamsconnectie, hyperfocus en hoe vertaal je dit in de praktijk? In de namiddag komt diëtiste Katleen Baeck aan het woord, zij maakt de praktische vertaling naar de diëtistenpraktijk: welke rol kan een diëtist opnemen bij het werken aan een neutraler lichaamsbeeld en hoe kan je jouw patiënt ondersteunen? Michel Probst zal een workshop geven ter afsluiting.

17

mei

Diabetes en eetstoornissen.

Manon Lefevere, vzw Danded, Evy Christiaens, diëtist & France De Potter, psychologe 

In de voormiddag deelt Manon Lefevere haar persoonlijke verhaal over diaboulimia en introduceert ze haar vzw die zich richt op awareness creëren omtrent deze problematiek. In de namiddag zullen Evy Christiaens en France De Potter praktische tips en adviezen geven over de behandeling van diabetes en eetstoornissen.

24

mei

Het darmstelsel en eetstoornissen.

dr. Lucas Wauters, gastro-enteroloog UZ Leuven & Ann Parmentier, FODMAPP diëtiste & Jessie Callewaert, lector HOGENT voedings- en dieetkunde

Dr. Lucas Wauters licht de darmpathologie toe: 'Wat zijn de gevolgen van een eetstoornis op de darmen?' Je leert meer over de zin en onzin van intolerantie- en allergietesten in relatie tot eetstoornissen. We leggen ook de verbanden tussen stress, darmgezondheid en eetstoornissen. FODMAPP diëtiste Ann Parmentier biedt dan weer een kritisch inzicht in prikkelbare darmen bij eetstoornissen en het gebruik van het FOPMAP dieet voor deze doelgroep. Tot slot bespreken we verschillende casussen.

31

mei

Intuïtief eten en eetstoornissen.

Celine Vereeck, diëtiste LUST & Tina Somers, diëtiste Liever Eten, voorzitters van de commissie intuïtief eten (VBVD)

Tijdens deze boeiende bijscholing gaan we dieper in op de relatie tussen intuïtief eten en eetstoornissen. Een kritische blik wordt geworpen op het toepassen van intuïtief eten als behandelstrategie voor eetstoornissen.

Inschrijven

Koop je ticket online

Doelgroep

Geïnteresseerde professionals zoals verpleegkundigen, artsen, ergotherapeuten, psychologen en andere zorg- of hulpverstrekkers met interesse in de zorg rond Eetstoornissen (ES). Alle beroepsgroepen binnen de gezondheidszorg, zowel hulpverleners uit de ambulante als de residentiële en ziekenhuissetting die met eetstoornispatiënten in aanraking komen.

Deze sessies zijn verdiepende bijscholingen rond Eetstoornissen. Enige basiskennis is dus vereist. Deelnemers hebben dus kennis van de basisterminologie hieromtrent.

Deelnamebewijs

Je ontvangt een aanwezigheidsattest.

Prijs

€ 120 per sessie 
Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw (art 44 § 2.4°)

Personeelsleden van HOGENT hoeven niet zelf te betalen, de prijs wordt intern verrekend aan de vermelde budgethouder als je toestemming hebt van je verantwoordelijke. Vul de code HOGENTENAAR in bovenaan bij het keuzemenu voor de tickets. Druk op code toepassen om je ticket te zien verschijnen.

Korting op je deelnameprijs

Kmo-portefeuille

(*)De tickets voor deze sessies komen in aanmerking voor subsidies van de kmo-portefeuille bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Meer info over betalen met kmo-portefeuille en de andere betalingswijzen in de rubriek FAQ onderaan op de registratiepagina.

Contact

Locatie

HOGENT campus Schoonmeersen, gebouw T
Voskenslaan 364A
9000 Gent


ANNULERING Bij het niet bereiken van een minimumaantal inschrijvingen, zal HOGENT zich genoodzaakt zien deze sessie te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Je inschrijvingssom storten we in dat geval terug. Zelf je ticket annuleren kan tot zeven dagen vooraf en alleen aan te vragen door in te loggen via je Eventbrite-ticketaccount onder de rubriek Tickets.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Substance use and Psychosocial Risk Behaviours
Het onderzoekscentrum SUPRB wil het psycho­sociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel van middelengebruik en -misbruik, …
Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Oncologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Nefrologische diëtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …