Lezing - Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid: de onvolmaakte waarheid

Lezing - Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid: de onvolmaakte waarheid

Onderdeel van een reeks afzonderlijke lezingen rond misvattingen over voeding. Elke lezing heeft een ander thema. 

Malthus had voorspeld dat de voedselproductie de bevolkingsstijging helemaal niet zou kunnen volgen. Vandaag is er per persoon in Noord en Zuid meer voedsel beschikbaar dan een halve eeuw geleden en de wereldbevolking bedraagt momenteel 7.5 miljard Wat is er sinds Mathus gebeurd dat we zulke spectaculaire voedselstijging hebben kunnen realiseren? Zal het mogelijk zijn om alle mensen voedselzekerheid te bieden wanneer de bevolking nog zal toenemen tot 10 miljard en wellicht nog meer. Dit kan, wanneer de huidige productiekloof kan verminderd worden, wanneer we de voedselverliezen kunnen terugdringen en wanneer we minder vlees zouden eten. We zullen ook moeten nadenken over beperking van de bevolkingsaangroei. Er zijn echter randvoorwaarden: om de druk van landbouw op omgeving en milieu binnen redelijke perken te houden mag er zeker niet meer land in gebruik kunnen worden genomen en zullen we duurzamer moeten produceren. We zullen de natuurlijke hulpbronnen beter moeten respecteren en we zullen met minder externe input moeten produceren, zonder de productiviteit te laten dalen. Bovendien zijn er bedreigingen voor de voedselproductie zoals de klimaatsverandering en de concurrentie tussen voedsel en energiegewassen. Zullen ontwikkelingslanden tegen deze achtergrond voldoende voedsel kunnen produceren? En moet Vlaanderen meer zelfvoorzienend worden? Moeten we ons voedselconsumptiepatroon veranderen? En zijn alternatieve productiesystemen zoals bio en agro-ecologie beter dan conventionele landbouw? Het belang van deze vragen voor de voedselzekerheid in de toekomst zal worden toegelicht met speciale aandacht voor de vleesproductie.

Inschrijven

 

Data en uur

Dinsdag 10 december 2019 van 19.00 uur tot 21.00 uur (aanmelden vanaf 18.30 uur)

Doelgroep

Studenten, leerkrachten binnen het vakgebied wetenschappen en/of voeding, diëtisten, professionals werkzaam in de voedingsindustrie

Spreker

Prof. Wannes Keulemans

  • Hoogleraar-emeritus aan het departement Biosystemen KULeuven
  • Hoofd van het Laboratorium voor Fruitveredeling en -biotechnologie, dat zich concentreert op onderzoek over de genetische controle van belangrijke biologische processen in fruitgewassen met als doel de veredelingsefficiëntie en de teelttechniek te verbeteren
  • Lesgever in erfelijkheidsleer, veredeling, toegepaste plantenfysiologie en in diverse opleidingsonderdelen van de agronomie
  • Coördinator van een Metaforumwerkgroep over duurzame voedselzekerheid en heeft hierover samen met Tessa Avermaete een boekje geschreven, ‘Wat met ons voedsel’, uitgegeven door Lannoo

Prijs

Een lezing bijwonen kost €25. Voor studenten en medewerkers van EhB en HOGENT zijn de lezingen gratis. Studenten uit andere instellingen betalen €15. Voor leerkrachten wetenschappen/voeding en werknemers uit de voedingsindustrie (PC 118 en 220), wordt het inschrijvingsgeld betaald door Alimento.

Locatie

Erasmushogeschool Brussel
Campus Bloemenhof
Auditorium 3.13
info bereikbaarheid

Partners

Deze lezingen zijn een initiatief van
de Alliantie EhB - HOGENT.

logo