Facebook Pixel Navorming oplossingsgericht werken met jongeren - Hogeschool Gent
Foto Navorming oplossingsgericht werken met jongeren

Oplossingsgericht werken met jongeren.

O

Oplossingsgericht werken met jongeren.

 

Doelgroep

Opvoeders, hulpverleners, gezinsbegeleiders, coördinatoren en anderen die actief betrokken zijn bij het begeleiden kinderen en jongeren.

 

Wanneer?

Maandag 28 februari 2022
Workshopbegeleider: Chris Van Dam

Donderdag 10 maart 2022
Workshopbegeleiders: Jolien Cornillie en Lieven Deroo

Je hebt telkens les van 9.30 tot 16.30 uur.

 

Locatie

Campus Mercator - Gebouw G
Henleykaai 84
9000 Gent

De campus bevindt zich op 10 minuten wandelen vanaf het station Gent Sint-Pieters.

 

Kostprijs

155 euro voor 2 lesdagen (incl. koffie, thee, water). Alle deelnemers ontvangen het bijbehorende boek t.w.v. 29,95 euro.

 

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor deze navorming? Bezorg ons je gegevens via de webregistratie en we schrijven je spoedig in.

Registreren

Programma

Tijdens de eerste workshop maak je kennis met het oplossingsgericht werken. Wat is het verschil tussen oplossings- en probleemgericht denken? Wat is een oplossingsgerichte mindset? Aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen krijg je het oplossingsgerichte gedachtengoed in de vingers. Voor wie al een opleiding achter de rug heeft, zal deze eerste workshop een mooie opfrissing zijn of krijg je de keuze om je met alternatieve oefeningen verder te verdiepen in het oplossingsgericht taalgebruik.

Tijdens de tweede workshop gaan we heel concreet aan de slag met methodieken. Methodieken die opgebouwd zijn rond het oplossingsgerichte gedachtengoed dat tijdens de eerste dag aan bod kwam. In de voormiddag gaan we inzoomen op teamfunctioneren, zowel individueel als in groep. Een praktische oefening rond de IOFT-methodiek, de oplossingsgerichte vierstapsmethode voorafgegaan door opwarmers waarmee we je een positieve oplossingsgerichte mindset willen brengen. In een tweede deel willen we de klemtoon leggen op wat werkt bij jongeren. We gaan onder meer aan de slag met het maken van je eigen ‘oplossingsgericht genogram’ en de ‘symbolic family’ methodiek.

Workshopbegeleiders

De eerste workshop wordt begeleid door Chris Van Dam. Chris is praktijklector aan de opleiding orthopedagogie en directeur van het Oplossingsgericht Centrum. Chris heeft een jarenlange ervaring als personal coach, teamcoach en is trainer in verschillende sectoren: geestelijke gezondheidszorg, jongerenwelzijn, ondersteuning van personen met een beperking, onderwijs, … Hij is auteur van meerdere succesvolle boeken rond oplossingsgericht coachen.

Jolien en Lieven begeleiden de tweede workshop. Zij werken als pedagogisch coördinator en directeur in vzw De Patio, niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. Zij begeleiden er jongeren in hun groei naar zelfstandigheid en sturen een team van trajectbegeleiders aan vanuit een sterk oplossingsgerichte visie. Zij volgden beiden de opleiding ‘oplossingsgerichte cognitieve therapie’ aan het Korzybski-instituut. In de voorbije jaren specialiseerden zij zich in het ontwikkelen van methodieken die werken voor jongeren en de teams waarmee zij samenwerken. Binnen hun organisatie helpen ze ook mee aan het verspreiden van de oplossingsgerichte visie door het leiden van intervisies zowel wat betreft coachen en teams als het werken met jongeren en hun ouders en/of context.

Certificaat

Na deelname ontvang je een aanwezigheidsattest.

Vragen?

Stuur een mail naar oplossingsgerichtcoachen@hogent.be