Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 20 01
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

QPCR EN PRIMER DESIGN: TIPS EN TRICKS

Afbeelding qPCR en primer design: tips en tricks

qPCR en primer design: tips en tricks
7 juni 2018- GENT

Ticket boeken

PCR kan je niet meer wegdenken uit hedendaagse laboratoria. Met deze kwantitatieve variant van de PCR techniek kan je naast onder andere het aantonen van virussen, gisten, bacteriële identificatie en genexpressieanalyse ook kopienummer-veranderingen opsporen. Maar dit krachtige instrument kent ook zijn zwaktes: een daarvan is de kwaliteit van PCR primers en de bijbehorende analyse van de resultaten. Een goed primer design is dus essentieel om tot een kwaliteitsvolle analyse te komen.

Krijg de kneepjes van voortreffelijk primer design onder de knie en maak voortaan resultaatsanalyses die nog beter scoren qua kwaliteit. Je ontdekt de criteria voor een geslaagd experiment door middel van gerichte computeroefeningen en verschillende bio-informaticatools. Schematisch leggen we je uit wat de nodige aandachtspunten zijn.

In het tweede luik ontdek je de belangrijke aspecten rond data-analyse. Aan de hand van het softwarepakket qBasePLUS (in samenwerking met Biogazelle) kom je tot een zinvolle interpretatie van de resultaten. Tijdens deze workshop leer je aan de hand van heel toegepaste oefeningen op welke belangrijke zaken je moet letten om je experimenten te laten slagen.

Ga naar huis met talrijke tips en adviezen op zak!

Deze studiedag is een initiatief van de vakgroep Biomedische Wetenschappen in samenwerking met BVLT.

  

Lesgevers

dr.ir. Stefan Vermeulen, lector biomedische wetenschappen HoGent. Stefan vermeulen heeft een Master in de biotechnologie (1991, UGent) en een PhD in Medische Wetenschappen (1997, UGent). Aan het Centrum voor Medische Genetica Gent (1997, UZGent) werkte hij als doctor assistent en stafmedewerker in de moleculaire cytogenetica. Hij is auteur van meerdere wetenschappelijke artikels in het kankeronderzoeksveld en de Genetica. Sinds 2004 werkt Stefan aan de HoGent als lector in de biomedische wetenschappen.

dr. Bram De Craene, training en ondersteuning Biogazelle Bram De Craene heeft een Master in Biotechnologie (2001, UGent) en een PhD in Wetenschappen (2005, UGent). Hij werkte als postdoctoraal onderzoeker aan het Inflammation Research Center van het VIB, waar hij de departementale qPCR faciliteit beheerde. Hij is auteur van meerdere wetenschappelijk artikels in kankeronderzoek. Momenteel werkt Bram als een Senior Scientist assay design en ontwikkeling bij Biocartis. Bovendien werkt hij als trainer voor Biogazelle’s qPCR opleidingen en voorziet hij technische ondersteuning voor de qPCR data analyse software qbase+.

 

qPCR-gebruikers met één jaar laboratoriumervaring

Tickets

Ticket boeken

1. €260
2. €230 Reductieticket voor leden van BVLT & HoGent, UGent en AUGent-personeel

  • Inclusief syllabus, koffie, broodjeslunch, fruitsnack
  • Plaatsen zijn zeer beperkt. Boek tijdig je ticket!
  • Tickets boeken is niet vrijblijvend (*)
  • Ticketprijzen zijn vrijgesteld van btw. (art 44 § 2.4°)
  • Betalingsinstructies vind je op de e-mail die je in je automatisch ontvangt op het mailadres dat je registreerde. Wens je via factuur te betalen in plaats van je inschrijvingsgeld te storten, dan kan dat via de link die je op je bevestiging vindt.
  • Personeelsleden van de HoGent hoeven niet zelf over te schrijven, dit wordt intern verrekend als je je vakgroep vermeldt en toestemming hebt van je vakgroepvoorzitter.

Waar?

Campus Schoonmeersen 
Gebouw D

Valentin Vaerwyckweg 1 (auto)
Voskenslaan 270
9000 Gent

Meer info over onze bereikbaarheid


Wanneer?

7 juni 2018
8.30 tot 17 uur + vrijblijvend aansluitend netwerkmoment

Je ontvangt een bijscholingsattest.

5 EU-credits voor laboratoriumtechnologen aanvraagd bij BVLT.

08.30 uur Ontvangst en registratie
dr. ir. Stefan Vermeulen, HoGent
09.00 uur Primerdesign en validatie
dr. Bram De Craene, Biogazelle
dr. ir. Stefan Vermeulen, HoGent
10.45 uur Koffiepauze
11.00 uur Primerdesign en validatie hands-on
dr. Bram De Craene, Biogazelle
dr. ir. Stefan Vermeulen, HoGent
12.15 uur Middagpauze met broodjeslunch
13.00 uur qPCR data-analyse – qBasePLUS
dr. Bram De Craene, Biogazelle
15.00 uur Koffiepauze
15.15 uur qPCR data-analyse – qBasePLUS
dr. Bram De Craene, Biogazelle
16.45 uur Receptie
17.00 uur Einde workshop

(*) ANNULEREN De consument beschikt niet over het recht om van de aankoop af te zien. Bij het uitblijven van een storting zal de HoGent genoodzaakt zijn een bindende factuur op te zenden naar je persoonlijk adres. Wanneer je zelf annuleert, wordt het inschrijvingsgeld voor deze dag niet terugbetaald, noch worden er creditnota’s opgemaakt. Iemand mag wel in jouw plaats de workshop bijwonen als je dat vooraf doorgeeft aan fmw.studiedagen@hogent.be. Bij het niet bereiken van een minimumaantal inschrijvingen, zal de HoGent zich genoodzaakt zien deze workshop te annuleren. Je wordt daarvan tijdig per e-mail op de hoogte gebracht. Alleen in dit geval zal het reeds betaalde inschrijvingsgeld teruggestort worden.

BEELDVORMING Inschrijven op deze pagina betekent ook dat je je ermee akkoord verklaart dat je gefotografeerd en/of gefilmd kan worden tijdens deze publieke studiedag. Mocht je hier niet mee akkoord gaan, contacteer ons op fmw.studiedagen@hogent.be