Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

SLOTDAG ALTERBAKE: ALTERNATIEVE GRANEN IN INNOVATIEVE BAKKERIJPRODUCTEN

Afbeelding Slotdag ALTERBAKE: alternatieve granen in innovatieve bakkerijproducten

Op woensdag 11 september 2019 vindt de slotdag van het TETRA-project ALTERBAKE plaats. Het project ALTERBAKE heeft de afgelopen twee jaar de toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen in de ontwikkeling van innovatieve bakkerijproducten onderzocht. De hoofddoelstelling was om wetenschappelijke kennis te vertalen naar praktische informatie voor het werkveld. Dit onderzoek gebeurde in samenwerking met onder andere maalderijen, bakkerijen, ingrediëntenleveranciers en beroepsfederaties.

Na een korte introductie van het project en de onderzochte (pseudo-)granen (eenkoorn, emmer, khorasan, teff, quinoa, boekweit, amarant en tritordeum) worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek voorgesteld. Er werd onderzoek verricht naar de nutritionele en functionele eigenschappen van de granen, alsook naar de verwerkbaarheid in vier types bakkerijproducten (brood, glutenvrij brood, cakes en koekjes). Daarnaast werden ook een aantal economische gegevens verzameld. De slotdag wordt afgesloten met twee getuigenissen van bakkers Jack Knapen & Guido Devillé. Zij vertellen over hun ervaring met alternatieve granen in de bakkerij.

De slotdag vindt plaats op campus Schoonmeersen, gebouw C van 13 tot 17 uur, gevolgd door een receptie.

Programma
13 uur Onthaal
13.30 uur Introductie tot Alterbake
Filip Van Bockstaele
14 uur Nutritionele eigenschappen
Melissa Camerlinck
14.30 uur Functionaliteit en vermalingseigenschappen
Ingrid De Leyn
15 uur Pauze
15.30 uur Brood met alternatieve granen
Lori Daelemans
16 uur Glutenvrij brood, cakes en koekjes met alternatieve granen
Servaas Coosemans
16.30 uur Getuigenissen
Jack Knapen & Guido Devillé
16.50 uur Nabeschouwing
Filip Van Bockstaele
17 uur Receptie

Onderzoekers: Filip Van Bockstaele, Melissa Camerlinck, Ingrid De Leyn, Servaas Coosemans & Lori Daelemans.

Inschrijven kan via deze link. Voor bijkomende vragen kan je terecht bij lori.daelemans@ugent.be.