Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

IK HEB EEN VRAAG

Hebben mosselen ogen? Waarom maken wij fouten? Moet de koning ook gaan stemmen? Waarom kunnen dieren niet praten? Hoe ontstaat een land? Waarom zijn spinnen nijdig? Op deze en duizenden andere vragen vind je een antwoord op www.ikhebeenvraag.be.

‘Ik heb een vraag’ werd in 2008 gelanceerd om groot en klein de mogelijkheid te geven hun vragen aan een wetenschapper te stellen. Iets meer dan drie jaar na lancering werden al 10.000 vragen beantwoord uit allerhande wetenschappelijke domeinen, zoals biologie, fysica, wiskunde, chemie, technologie, geneeskunde, geschiedenis, taal, politiek, sociologie, …

Wetenschappers krijgen hierdoor de kans hun kennis te delen met een groot publiek. Ondertussen zijn 600 onderzoekers vrijwillig actief op de vraagbaak.
‘Ik heb een vraag’ is een initiatief van 40 Vlaamse en federale wetenschappelijke instellingen, universiteiten en hogescholen, met de steun van het actieplan ‘Wetenschap maakt knap’ van de Vlaamse Overheid.

Waarom zit de natuur zo perfect in elkaar?

De 15-jarige Elisa kreeg het 10.000ste antwoord op de website. Zij vroeg zich af waarom de natuur zo perfect in elkaar zit, en kreeg antwoord van één van de 600 wetenschappers die vrijwillig meewerken aan dit project.

Kristiaan D’Août, bioloog en onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen, is één van de 600 wetenschappers die actief zijn bij ‘Ik heb een vraag’. Hij beantwoordde de 10.000ste vraag. Het antwoord kan je hier lezen.

Enkele reacties van gebruikers

“Bij deze een zeer groot compliment op de kwaliteit van de antwoorden. Verder een compliment op het serieus beantwoorden van, soms zelfs op het eerste oog niet zo serieuze vragen. Uitermate goed initiatief, waarbij de wetenschap en instituten direct resultaat opleveren. Hulde en lof!”
(Frank M., 42)

“Echt een goede site. Ik ben regelmatig hier, en leer altijd weer iets. Dank u wel.”
(Barlie E., 62)

“Ik vind deze site super, ik ga er altijd op als ik een vraag heb… Mijn broer zit er ook op.”
(Justine C., 11)

“GOED BEZIG”
(Bavo V., 17)

“Een van de beste sites, zoniet de beste die ik al bezocht heb. Tenminste antwoorden van persoonlijkheden die weten waarover ze spreken, en het aantrekkelijkste is wel dat het vragen zijn die met het dagelijkse te maken hebben en die men niet altijd zelf bedenkt. Dank U.”
(Jean D., 59)