Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

LARA SCHOLLIER WERELDTOP IN ACROGYM

Afbeelding Lara Schollier wereldtop in acrogym

Lara Schollier, bachelorstudent handelswetenschappen én bovendien sportvrouw van het jaar 2012 in Deinze, startte al op 2,5 jaar met turnen. Ze traint 28 uur per week - meer dan dat ze les heeft - en heeft met haar twee acropartners al een resem belangrijke internationale titels op haar palmares. Dat vraagt om een interview …

Dag Lara, hoe rol je in het turnen?

Omdat ik thuis nogal wat energie tentoonspreidde, werd ik al op de prille leeftijd van 2,5 jaar naar het kleuterturnen bij Sportac Deinze gestuurd. Mijn mama dacht dat het een goede uitlaatklep zou zijn. En gelijk had ze! Na enkele jaren basisgym begon ik in het tweede leerjaar met acrogym of acrobatische gymnastiek, een relatief nieuwe discipline binnen de gymnastiek. Kenmerkend is dat de sport niet individueel wordt beoefend maar in een team van twee of - in mijn geval - drie turnsters. Ik heb enkele jaren als bovenpartner gefungeerd, maar op mijn dertiende werd ik onderpartner omdat ik te groot en te zwaar werd. Twee jaar later is me gevraagd om op topsportniveau te gaan trainen. Dat bracht heel wat veranderingen met zich mee. Vanaf het vierde middelbaar ging ik naar de sportschool hier in de Voskenslaan. Ik trainde elke dag van 7.30 tot 10.30 uur, volgde les van 11 tot 15.20 uur en begon om 16 uur met de avondtraining, die duurde tot 18.30 uur. Nu is het mijn vierde jaar topsport en mijn eerste jaar hoger onderwijs.

Valt het turnen te combineren met je opleiding handelswetenschappen?

Doordat ik zoveel moet trainen was het niet mogelijk om voor 60 studiepunten te gaan. Ik neem 30 studiepunten op en volgend jaar waarschijnlijk ook. Het is vaak moeilijk om de lessen bij te wonen. Studeren doe ik dus vooral op kot en thuis. Ik heb het topsportstatuut. Een van de voordelen daarvan is dat ik in andere groepen lessen mag volgen. Dat is handig, maar ik probeer daar zo weinig mogelijk van te profiteren. Examens zouden verplaatst kunnen worden als ik op wedstrijd of stage ben. Tot nu toe heb ik daar geen gebruik van gemaakt. 

Blijf je hard trainen tijdens de examens? Is training ontspanning?

Ik blijf mijn normaal trainingsschema volgen. De training is niet echt ontspannend, want ik moet me blijven concentreren en hard inspannen, maar even de gedachten verzetten, lukt wel. Alhoewel: het is moeilijk om je heel hard te concentreren op je training als je met nog andere zaken zoals examens bezig bent. 

Wat is het moeilijkste aan de combinatie sport en studeren?

Je motiveren om effectief te studeren is heel moeilijk. In het middelbaar werd veel rekening gehouden met onze sport. We hoefden minder examens af te leggen en werden effectief ondersteund. Nu is dat veel moeilijker: je moet zelf voor je notities zorgen en erop toezien dat je bij bent met de leerstof. Als je thuis komt van de training ben je uitgeput en wil je graag even uitrusten, terwijl je dan eigenlijk de vakken die je gemist hebt, moet bijwerken.

Wat zijn je belangrijkste overwinningen?

Toen ik nog junior was haalden we met ons trio zilver op het WK in Polen. Daar ben ik nog steeds trots op. Ook op 2011, mijn eerste jaar als senior, kijk ik heel tevreden terug. We deden mee aan verschillende worldcups, o.a. in Rusland waar we van de wereldkampioenen wonnen in hun thuisbasis. We zijn als eerste team erin geslaagd hen te verslaan. Er was ook het EK in Bulgarije waar we twee keer tweede werden. 

Wat wil je nog bereiken in je acrocarrière? 

In april is het WK in Orlando in Florida. We hopen daar op een medaille en zijn volop aan het trainen om de Russen nog eens te verslaan. We moeten bij de beste zes zijn om ons te plaatsen voor de World Games in 2013. We hopen dat dit lukt! (Intussen is Lara met haar ploeg tweede geworden op dit WK, nvdr)

Wat moet je laten voor je sport? 

Ik ken heel weinig medestudenten omdat ik zo weinig lessen kan bijwonen. Ik moet dus een deel van mijn sociaal leven opofferen. Uitgaan is heel moeilijk. Af en toe zet ik een stapje in de wereld op vrijdagavond. ‘s Zaterdags is uitgesloten, want op zondag moet ik weer fris zijn voor de training. Ik zit op kot, maar tijdens de week een avondje uitgaan of afspreken met vrienden zit er ook zelden in. Het uitgaan zelf mis ik niet echt, het sociaal contact des te meer. In de club zijn we wel een hechte groep vrienden en dat betekent ook al veel. Qua voeding moet ik opletten. Vóór wedstrijden moet ik altijd wat afvallen. Je krijgt strafpunten als je te veel weegt. Als je te zwaar bent, wordt het ook lastiger om je oefeningen perfect uit te voeren. Als je in een piramide staat, moet je mekaar natuurlijk goed kunnen dragen. Alles moet ook bij elkaar passen en elk detail is belangrijk in onze discipline. 

Hoe zie je de toekomst? 

Ik hoop in april 2013 te schitteren op de World Games. In de zomer van 2013 stoppen we als trio. Onze bovenpartner wordt dan achttien en het zal bijna onmogelijk zijn om onze prestaties nog te overtreffen. We worden allemaal ouder en zwaarder. Maar tot het zover is, komt sport op de eerste plaats. Daarna wil ik me volop op mijn opleiding concentreren en hoop ik natuurlijk een masterdiploma in de handelswetenschappen te behalen!

Veel succes en bedankt!
interview: karen de geest