Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

Afbeelding Restjes

Restjes? Gebruik ze creatief!

Snijd de rest van een bloemkool in fijne roosjes en eet ze rauw als tussendoortje  of snijd de rest in fijne stukjes en meng ze met tonijn of krab: gebruik het mengsel als vulling voor een tomaat of als spread op de boterham.

Een restje rauwe venkel kan je in fijne reepjes snijden en mengen in een slaatje. De venkel zal voor een verfrissende en verrassende smaaktoets zorgen.

Gebruik de resterende bladeren van een kropsla als wraps.

IJsbergsla is steviger. Je kan een aangesneden ijsbergsla zeker twee tot drie dagen bewaren.

Van knolselder hou je vaak een groot stuk over. Je kunt de rest schillen, in de vorm van frieten snijden en ze besprenkelen met citroensap tegen het verkleuren. Neem ze mee naar het werk als tussendoortjes uit het vuistje.

Heb je nog een halve of drie kwart van een komkommer over, dan kan je die 's anderendaags in staafjes snijden en meenemen naar het werk voor een tussendoortje uit het vuistje.

Uiteraard kan je de rest ook in schijfjes snijden en gebruiken in een salade.

Een halve courgette over? Snij ze in blokjes en laat ze meekoken in een soep. Als je de soep daarna mixt, zal je zien dat de courgettes de soep binden.

Een rest courgette kan je ook in blokjes snijden en laten meekoken met vrijwel elke pastasaus, tomatensaus of zuiderse ratatouille.

Groene, witte en rode kolen hebben de reputatie dat je altijd met een overschot blijft zitten, omdat ze te groot zijn om in één keer te gebruiken. Gelukkig zijn het stevige groenten. Wanneer je een halve kool of een kwart van een kool verpakt in vershoudfolie, kan je ze zeker drie tot vier dagen bewaren in de koelkast.

Een halve witte kool kan je versnijden in lange repen tot een soort van spaghetti. Kook ze tien minuten en serveer met een pastasaus naar keuze.

De helft of een kwart van een witte, rode of groene kool is zeer geschikt voor puree.

In de winter kan je een rest van een kool in stukken snijden en gebruiken in een hartverwarmende hutsepot, samen met prei, wortelen, spruitjes en rapen.