Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 20 01
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

EEN OPKIKKERTJE NODIG?

Afbeelding Een opkikkertje nodig?

Gezond eten is gezond kiezen én regelmaat brengen in je voeding. Er is dus een plaats voor tussendoortjes, maar gebruik ze bewust en gecontroleerd.

Drie gouden tussendoorregels

  1. Tussendoortjes met inhoud: Tussendoortjes moeten essentiële voedingsstoffen aanbrengen zoals vitaminen, mineralen en vezels. En relatief weinig vet en suiker bevatten.
  2. Gezond voor de mond: Wat en wanneer je eet en drinkt, is ook belangrijk voor je tandgezondheid. Veel suiker is slecht voor je tanden. Te dikwijls eten ook. Gun jezelf maar ook je gebit de nodige rust. Vandaar de aanbeveling: eet niet meer dan zes keer per dag (Drie hoofdmaaltijden en twee tot maximaal drie tussendoortjes). Drink ten slotte een glas water na elk tussendoortje.
  3. Licht voor het gewicht: Een goed tussendoortje brengt tussen de 100 en 150 kcal aan, niet meer. Let op! Een suikerwafel of chocoladereep brengt gemakkelijk 200 tot 300kcal aan. Eens bij gelegenheid kunnen ze weinig kwaad. Maar als ze dagelijks en veelvoudig op het menu staan, zullen ze snel doorwegen op de weegschaal!

 

 

 

Slimme tussendoortjes
(bij voorkeur)
Ter afwisseling Bij speciale gelegenheden,
als traktatie

Vers fruit of verse fruitsalade (125g) zonder toegevoegde suiker of siroop

Een bruine boterham met groenten en mager beleg

Een beschuit, cracker of toast

Magere of halfvolle melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten zonder toegevoegde suiker of zoetmiddelen (melk, yoghurt, plattekaas, pudding, ...)

Eerstekeuzekoeken (max 150kcal per portie), bv. peperkoek, rijstwafels en sommige granenkoeken en droge koeken

Fruit in blik

Gedroogd fruit, noten

Gesuikerde ontbijtgranen

Gesuikerde of gezoete melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten

Volle yoghurt, volle plattekaas

Tweedekeuzekoeken (max. 200kcal per portie) vb. Speculaas, boudoirs, sommige granenkoeken, mueslirepen en droge koeken

Chocolade, snoeprepen

Suikersnoep

Chips

Roomijs

Gebak, taart

Derdekeuzekoeken (meer dan 200kcal per portie) bv. chocoladekoeken, wafels, gevulde koekjes, cake, …