Headliners

Rechtspersoon De HoGent werd op 1 oktober omgevormd tot een publiekrechtelijke hogeschool. Maar wat houdt dat precies in?

Opening academiejaar Op 26 september werd het academiejaar aan de HoGent plechtig geopend. Geniet na met een fotoreportage en een beeldverslag.


Onderwijs

Start.HoGent.be De HoGent wil alle instromende studenten in een optimale startpositie brengen. Bij aanvang van het academiejaar kunnen studenten via digitale zelftests nagaan of ze over de nodige startcompetenties beschikken die van een beginnende bachelorstudent verwacht worden.

Studium Generale Tijd triggert. Het regelt ons bestaan. De wijzers van de klok wijzen de tijd aan maar tegelijkertijd kunnen we er de vinger niet op leggen. Studium organiseert tien lezingen over de wijze waarop de hedendaagse mens bezig is met tijd en op het discours dat daarover wordt gevoerd in diverse disciplines. Deze lezingen zijn vrij toegankelijk.

Eerste lichting trendwatchers De HoGent zwaait deze week officieel de eerste lichting trendwatchers uit. Het postgraduaat Trendwatching kwam tot stand na drie jaar wetenschappelijk onderzoek en wordt gegeven in samenwerking met Trendwolves, het grootste Europese jongerentrendbureau.


Onderzoek

Onderzoeksnieuwsbrief In de onderzoeksnieuwsbrief, die tweemaandelijks verschijnt, worden diverse aspecten van het onderzoek aan de HoGent belicht. Informatie over lopende projecten, projectresultaten, mogelijke samenwerkingsverbanden, komende activiteiten, ... je leest het hier allemaal! Je kan inschrijven voor deze nieuwsbrief door te mailen naar onderzoek@hogent.be.

Mapping Middle Earth Tolkien was een meester in het beschrijven van zijn fictieve wereld Midden-Aarde. De landschapskaarten die hij in zijn boeken meegaf, laten het de lezer toe om de reizen van de personages mee te volgen alsof je er zelf bij bent. MAAAAR kloppen de landschapskaarten wel helemaal als je deze naast de beschrijvingen in het boek legt?

Infoscan Op woensdag 16 oktober worden de resultaten van INFOSCAN voorgesteld, een onderzoek naar hoe kinderen en jongeren informatie zoeken.

Stad en gemeenschapsvorming Het is een hot topic. Verschillende onderzoekers van de vakgroep Sociaal Werk slaan daarom sinds 2009 de handen in elkaar en zorgen voor onderzoek en dienstverlening op vraag.

Zonnige groetjes uit Riga Eef Scheerlinck en Joke Persyn trokken deze zomer in het kader van het PWO-project ‘Fondsenwerving binnen België’ naar de European Research Network on Philanthropy in Riga. Benieuwd naar hun avonturen?


HGSR-corner

Nieuws over de Hogeschool Gent Studentenraad, de HGSR, de enige echte erkende officiële studentenraad.

HGSR uit de startblokken Wist je dat de HGSR er meteen is ingevlogen bij de start van het academiejaar? Wat is dat toch met al die oren overal? Moet de HGSR echt overal zijn neus insteken? Die fantastische DJ sets, was de HGSR ook daarvoor verantwoordelijk? Heb jij ook Wally zien rondlopen op campus Schoonmeersen? Wally? Oren? DJ sets? Fuif?


Nieuws & agenda

09.10 | Studium Generale
10.10 | Het Plateau Effect
12.10 | Literair festival Het Betere Boek
12.10 | Congres: Handling Stressed Animals
16.10 | Infoscan: Kinderen en jongeren op zoek naar informatie
24.10 | Student Ghentrepreneur Kick-Off
12.11 | 3D-Printing in mode en textiel


Ondernemen

Bootcamp Je bent een ondernemend ingestelde student en staat open voor een leerrijk én ontspannend weekend? Schrijf je dan snel in voor het zesde bootcamp van 22 tot en met 24 november. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt!

Student Ghentrepreneur Kick-Off Kick-off event van Student Ghentrepreneur, het evenement voor studenten in Gent met ondernemerszin!


Miscellania etceteria

  • Het Willemsfonds werkt samen met de HoGent voor de derde editie van Het Betere Boek, een literair festival op zaterdag 12 oktober dat het kruim van de Nederlandstalige auteurs en hun lezers samenbrengt. De organisatie geeft een beperkt aantal tickets weg aan HoGentenaars. Stuur daarvoor een mailtje naar info@hetbetereboek.be met als onderwerp 'Wedstrijd HoGent'.
 
HoGent - Dienst Communicatie