ONDERWIJS

Studium Generale: David Grossman David Grossman is een bekroond schrijver met een bijzonder divers oeuvre: kinderboeken, essays en opiniestukken, romans, theater en ook opera. Vorig jaar verscheen Komt een paard de kroeg binnen, een roman waarin humor en tragiek onlosmakelijk verweven zijn. Drie van zijn romans werden al verfilmd.

Studiedag voor medewerkers uit het secundair Medewerkers uit  het secundair onderwijs vervullen een belangrijke rol in de zoektocht van hun leerlingen naar de beste studiekeuze. De HoGent wil hierbij helpen en biedt secundaire scholen informatie, vorming en instrumenten aan die helpen bij de studiekeuzebegeleiding.

Studiedag Kiezen voor Kunst De School of Arts organiseert een studiedag over studiekeuzebegeleiding voor hoger kunstonderwijs. Het programma richt zich tot leerkrachten en studiebegeleiders uit het middelbaar en uit het deeltijds kunstonderwijs en organisaties die werken rond studieheroriëntering.

ONDERZOEK

Laat je vetpercentage bepalen Onderzoekers van de HoGent zijn op zoek naar een nieuwe manier om het lichaamsvetpercentage te bepalen. Om deze methode uit te testen, zoeken ze minstens 200 proefpersonen die zich willen laten opmeten. Ze zijn op zoek naar mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar, met uiteenlopende lengtes en gewichten.

WetenschapscafE Gent Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend. Voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis! Thema deze maand: Ruimtevaart - Ik ga naar Mars en ik neem mee ...

Vermaatschappelijking Vermaatschappelijking is ‘hot’. Hoewel de term een hoge aaibaarheidsfactor heeft, blijft het onduidelijk wat er exact onder begrepen wordt. Zoals bij elk containerbegrip bestaat het risico op misverstanden, verwarring en ergernis. En dan is het tijd om kompas en weegschaal uit de kast te halen.

Lettersoep: expertise in EEn blik Lettersoep is een oefenboek voor de aanpak van hardnekkige letterverwarringen bij kinderen. De auteurs, Eddy Hoste en Sabine Vandevelde, zijn ervan overtuigd dat dit werkboek een plaats krijgt binnen het arsenaal van remediërend materiaal in het onderwijs en in de externe hulpverlening.

HGSR-CORNER

Kerstmarkt HGSR Op donderdag 10 december is het weer zover: de jaarlijkse kerstmarkt van de HGSR. Kom zeker langs vanaf 11 uur op de campus Schoonmeersen. Eet een lekkere croque of pannenkoek, drink een glaasje glühwein, neem een leuke foto, ... De volledige opbrengst gaat integraal naar Poverello Gent vzw.

STUDENTEN

Summer School Verpleegkunde Studenten verpleegkunde van over de hele wereld wisselden ervaringen en kennis uit op de Summer School voor studenten verpleegkunde.

ONDERNEMEN

Student-ondernemer Ruben Maricaux gooit hoge ogen met Huize InZerva Ruben Maricaux is de HoGent erg dankbaar en de HoGent pakt graag uit met Ruben. Vorig jaar koos Ruben voor het opleidingsonderdeel Ondernemen, vandaag is hij een derdejaarsstudent leraar kleuteronderwijs met een eigen en eigenwijze onderneming.

PRIJZEN & AWARDS

Collega Willem De Keyzer wint Verdonkprijs voor diEtetiek “Belgen eten te veel suiker en te weinig groenten” is een bericht dat we geregeld in de media horen. Maar waar zijn die vaststellingen op gebaseerd? En kloppen ze wel? Dr. Willem De Keyzer van de HoGent werd bekroond met de Verdonkprijs voor zijn onderzoek naar de betrouwbaarheid van meetmethoden die aan de basis liggen van dergelijke vaststellingen.

HoGent-onderzoekster wint Eos Pipet 2015 Aurora Geerts is 29, biologe aan de KULeuven en op dit moment aan de slag als onderzoekster aan de HoGent. Met de Eos Pipet award bekroont wetenschapsblad Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het jaar.

ScriptieprijS 100 Jaar Groote Oorlog De longlist van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog is bekend en ook Guillaume Opsomer van de HoGent is erbij. De jury selecteerde 8 kanshebbers uit een totaal van 37 inzendingen. Met de prijs gaan Scriptie vzw en het Departement internationaal Vlaanderen op zoek naar sterke bachelor- en masterproeven over WO I. 

Klasseprijs 2015 Twee oud-studenten zijn genomineerd voor de Klasseprijs 2015. Ze maken deel uit van 5 genomineerden die gekozen zijn uit een totaal van 69 inzendingen. Elien Joris en Maxime Vervondel schreven een praktische handleiding die leerkrachten secundair onderwijs moet helpen om de passie voor het Frans bij leerlingen (opnieuw) aan te wakkeren. 

Thomas Verfaille wint Jazz Bilzen Award 2015 Thomas Verfaille, oud-student fotografie, werd in cc De Kimpel in Bilzen bekroond met de Jazz Bilzen Award 2015 voor Beste Fotoreeks. Hij maakte zijn reeks ‘Jazz Heads’ dit jaar tijdens het Gent Jazz Festival. 

AH!GENDA

08.12    Studiedag voor medewerkers uit het secundair
08.12    Studiedag kiezen voor kunst
08.12    Studium Generale: David Grossman
08.12    Wetenschapscafé Gent
10.12    Design als meerwaarde voor textiel=
07.01    SID-in Vlaams-Brabant
14.01    Coachingscafé Het Johari-model
21.01    SID-in Oost-Vlaanderen
02.02    Wetenschapscafé Gent
04.02    SID-in West-Vlaanderen
   
     MEER ACTIVITEITEN