HEADLINERS

Opening academiejaar Op 24 september werd het academiejaar aan de HoGent plechtig geopend. Met interessante speeches, een unieke compositie en massa's ballonnen! Geniet na met een fotoreportage en een beeldverslag.

ONDERWIJS

Nieuwe hogere beroepsopleiding winkelmanagement Vanaf dit academiejaar start er in Gent een hogere beroepsopleiding winkelmanagement. Deze HBO5-opleiding wordt ingericht door CVO Panta Rhei in samenwerking met de HoGent.

Kinderen leren programmeren Vandaag kunnen in 5 Vlaamse steden kinderen leren computers programmeren. Lector Tom Neutens geeft een demonstratie op VTM ...

Studium Generale De selfie was niet alleen hét woord van 2013, het is ook een symbool van de narcistische tijd waarin wij zouden leven. We zouden volgens sommige (cultuur)critici een ware narcisme-epidemie meemaken die goed gedijt in een neoliberaal milieu en die gevoed wordt door de sociale media.

HoGent vernieuwt lerarenopleiding Worden onze studenten lerarenopleiding voldoende klaargestoomd voor het veranderende werkveld? De HoGent kan daar met haar vernieuwde lerarenopleidingen alvast volmondig ja op antwoorden.

ONDERZOEK

Ondernemers en accountants zijn partners in business Ondernemers die het advies van hun boekhouder of accountant optimaal benutten, presteren ook beter op financieel vlak. Dat blijkt uit onderzoek van de HoGent naar de dienstverlenende rol van de accountant.

Zorglandbouw Onderzoekers van de HoGent hebben de afgelopen twee jaar gezocht naar succesfactoren en innoverende vormen van zorglandbouw. Op 9 september stelde het team de onderzoeksresultaten voor.

Na de kiwibes het kiwi-ei Na de kiwibes is er nu een kiwi-ei. Naar aanleiding van de nieuwe oogst van de Belgische kiwibes presenteerden de UGent en de HoGent in primeur dertig nieuwe variaties van de kiwibessen en het ‘kiwi-ei’.

STEM af op de HoGent In 2012 lanceerde de Vlaamse overheid het STEM-actieplan (Science, Technology, Engineering en Mathematics) om de interesse van kinderen en jongeren voor exacte wetenschap en techniek te stimuleren. Ook de HoGent zet volop in op STEM.

WetenschapscafE Gent Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend. Voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis. Thema deze maand: Alle kinderen in dezelfde klas! De zin en onzin van inclusief onderwijs.

SIMM-POSIUM Welke rol kan muziek maken spelen in sociaal werk? Wat betekent muziek voor mensen die in een conflictgebied leven? Wat kan muziek maken betekenen voor kinderen van vluchtelingen voor conflicten? Kan muziek maken jongeren uit de criminaliteit halen? Kom het te weten op Simm-posium, een internationaal symposium over onderzoek en praktijk van muziekprojecten in sociaal werk.

Studiedag Zorgeloze Zorg Hoe kunnen we bruggen slaan tussen zorg en maatschappij? Is een multidisciplinaire aanpak van thema’s als ouderenzorg, sociale inclusie, kwaliteit van leven enz. de toekomst? En op welke manier werkt de HoGent aan innovatie en participatie in de samenleving? Kom het ontdekken op deze studiedag op 3 december in de Bijloke.

STUDENTEN

Voor dove Geraldine waren hogere studies een strijd "Ik heb harder moeten werken dan mijn horende medestudenten omdat ik altijd afhankelijk was van de aanwezigheid van een tolk", zegt Geraldine. 

PRIJZEN & AWARDS

Carll Cneut wint Vlaamse Cultuurprijs Letteren Carll Cneut, artistiek docent aan de School of Arts, kreeg tijdens het Eilandfestival de Vlaamse Cultuurprijs Letteren uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. Opvallend, een illustrator als laureaat voor deze algemene literatuurprijs.

ANDERE

Expo Mystieke Muziek Instrumentenbouwer Andrzej Perz (vakgroep Design en Vormgeving) verkent de muzikale wereld van het Lam Gods. Ben jij ook benieuwd of de engelen van Van Eyck gregoriaans of polyfonisch zingen? Bezoek dan de expo Mystieke Muziek.

AH!GENDA

06.10    Studium Generale: Yves Petry
06.10    Science Cafe
07.10    Simm-posium
13.10    Wetenschapscafé Gent
20.10    Supervisie vanuit systemisch denkkader
20.10    Studium Generale: Els Snick
20.10    Supervisie vanuit een systemisch denkkader
20.10    Gezond op reis
22.10    Coachingcafé Coachen vanuit talenten
22.10    Studiedag Communicatie in de palliatieve zorg
23.10    Lezing psychoanalyse
23.10    International Conference 'Design for Active Ageing'
27.10    Wetenschapscafé Kortrijk
29.10    Studiedag Point of Care Testing
29.10    Pecha Kucha Café
30.10    Studiedag Vee VZW
03.11    Studium Generale: Paul Bottelberghs
03.12    Studiedag Zorgeloze Zorg
   
     MEER ACTIVITEITEN