Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

1STE DAG VAN DE ERVARINGSWERKER OP DE HOGENT

Afbeelding 1ste dag van de ervaringswerker op de HoGent

Op 6 mei 2017 vond het evenement rond de 1ste dag van de ervaringswerker plaats aan de HoGent. Dit is een organisatie van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid.

Ervaringswerkers zijn nodig voor een herstelgerichte gezondheidszorg binnen de psychiatrie. Ze delen hun eigen ervaringen en staan zo in voor twee zaken. Eenerzijds geven ze een stem aan de patiënten: ‘uit ervaring weet ik, dat dit werkt voor ons’ maar geven ze anderzijds ook een punt van herkenning voor de patiënten: ‘ik heb ook in deze situatie gezeten’.

(Lees verder onder de video)

 

Hoewel ervaringswerkers een belangrijke meerwaarde zijn voor het herstel bij patiënten, is er nood aan een duidelijker kader rond hun expertise. Zo is het opleidingsaanbod nogal beperkt en is er geen duidelijke visie over ervaringswerk. Hieromtrent kwam HoGent onderzoeker Tijs Van Steenberghe bij E-QUAL aan het woord. Het expertisecentrum E-QUAL is ontstaan in oktober 2011 binnen de faculteit Mens en Welzijn van de Hogeschool Gent. E-QUAL zet in op het verwerven van kennis met betrekking tot Quality of Life, vertrekkende vanuit een doelgroep-, sector- en discipline-overschrijdende visie. Ook Tijs van E-QUAL erkent dat er nog een lange weg afgelegd moet worden naar de ontwikkeling van een visie en concrete instrumenten  om met ervaringsmedewerkers aan de slag te gaan.

Kom meer te weten over de werking van E-QUAL en de eerste dag van de ervaringswerker.