Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

AARDAPPELEN IN PERU EN DUURZAME LANDBOUW IN RWANDA

Afbeelding Aardappelen in Peru en duurzame landbouw in Rwanda

Goed nieuws voor HOGENT! In januari starten twee nieuwe VLIR-UOS Zuidinitiatieven. Collega’s van de vakgroep Natuur- en Voedingswetenschappen gaan zowel in Peru als in Rwanda aan de slag, samen met hun lokale partners.

Aardappelen in Peru

In Peru zullen onderzoekers van HOGENT en ILVO hun expertise inzetten om samen met een lokale landbouwcoöperatieve het traditionele productieproces van chuño’s om te vormen naar een semi-industrieel proces. Chuño’s zijn gevriesdroogde aardappelen die in het Andesgebergte volgens een natuurlijk proces van achtereenvolgens vriezen, wassen in stromend rivierwater, pellen, vriezen en zondrogen geconserveerd worden.  Hierdoor wordt de houdbaarheid van de aardappelen verlengd.  Tijdens dit proces wordt geen industriële apparatuur gebruikt, enkel natuurlijke middelen worden ingezet.  Dit traditionele productieproces is erg arbeidsintensief en bovendien sterk weersafhankelijk.  Door de klimaatsverandering is er minder nachtvorst en zijn de temperaturen minder stabiel. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de chuño’s.   De omzetting naar een semi-industrieel productieproces moet zorgen voor de instandhouding van dit traditioneel voedingsmiddel,  een betere en consistente kwaliteit van het eindproduct, een lagere productiekost en bijgevolg hogere inkomsten voor de aardappeltelers en - verwerkers.
Meer weten over dit project? HOGENT-collega Marianne De Meerleer beantwoordt graag je vragen.

 

(Lees verder onder de foto)

 

Duurzame landbouw in Rwanda

In de Zuidelijke Provincie van Rwanda start een Zuidinitiatief dat als doel heeft om recente technieken van duurzame landbouw in te voeren om zo de productie van voedingsgewassen voor mens en dier op te krikken en tegelijkertijd de afname van de bodemvruchtbaarheid tegen te gaan. Op vier verschillende proefvelden, in vier districten, zal een geïntegreerd model van duurzame landbouw ontwikkeld en in de praktijk gebracht worden via een samenwerking tussen de Universiteit van Rwanda en lokale NGO’s . Het project zal hierbij drie prioriteiten in acht nemen, die de lokale partners naar voor geschoven hebben. Ten eerste zal er aandacht gaan naar de beschikbaarheid en de kwaliteit van zaden, in het bijzonder van maïs, sojabonen en cassava. Het behoud van bodemvruchtbaarheid, gebaseerd op grondige analyses, is de tweede prioriteit binnen het project. Het derde aandachtspunt bij het uitrollen van een duurzaam landbouwmodel is de voeding van het melkvee met focus op meer ruwvoederwinning én bewaring.  Het hele project moet resulteren in het nog meer  introduceren van duurzame landbouwmethodes in het zuiden van Rwanda, die op hun beurt zorgen voor meer voedselzekerheid voor de lokale bevolking.
Collega Joos Latré is de promotor van dit Zuidinitiatief. Met al je vragen over dit project kan je bij hem terecht.