Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

ALUMNA ANNELIEN COPPIETERS WINT VLAAMSE SCRIPTIEPRIJS 2018

Afbeelding Alumna Annelien Coppieters wint Vlaamse Scriptieprijs 2018

Ongeveer 3.500 jongeren verblijven, om verschillende redenen, in de jeugdhulpvoorzieningen. En dat is goed, daar zijn ze het allemaal over eens. Maar in plaats van ouders vinden ze er opvoeders, in plaats van broertjes en zusjes wonen er andere jongeren met elk hun eigen rugzakje. Eén van de zes verzuchtingen die in het onderzoek van SOS Kinderdorpen in samenwerking met Cachet vzw (2016) werd geformuleerd, was dan ook de nood aan thuisgevoel. En dat kan Annelien beamen want ze bracht zelf een groot deel van haar jeugd in een de jeugdhulp door. Haar ervaringen van destijds vormden het fundament voor haar onderzoek en engagement.

Een tehuis, geen thuis

Annelien Coppieters wil met haar bachelorproef ‘Jouw voorziening. Een t(e)huis?’  jongeren aan het woord te laten. Aan de hand van participatieve onderzoeksmethoden wordt het thuisgevoel in woord en beeld weergegeven. Dat leidt in eerste instantie tot een duidelijke begripsomschrijving van dat thuisgevoel, wat dan weer de basis vormt voor een aantal aanbevelingen voor een warme jeugdhulp. Annelien bekeek haar onderwerp met andere woorden vanuit een verkennende en oplossingsgerichte invalshoek.

Er zijn nogal wat redenen waarom het thuisgevoel ontbreekt in de jeugdhulp: meer dan de helft van de jongeren verhuist minstens vijf tot wel twaalf keer naar een andere voorziening, de voorzieningen liggen soms geïsoleerd met een pover openbaar vervoersaanbod en weinig ontspanningmogelijkheden. Maar ook de identieke (ziekenhuis)kopjes en borden, de uniforme lakens, het interieur of het gebouw op zich zijn zaken waar jongeren niet echt wild enthousiast van worden en die nauwelijks warmte creëren.

(lees verder onder de foto)

 

Doe gewoon, zoals thuis

Vragen naar een ideale wereld opent vele deuren. Toch bleken het vooral die ‘gewone’ dingen te zijn die jongeren in de jeugdhulp missen: een gewoon servies, gewoon mijn broer hier hebben, gewoon een knuffel krijgen, gewoon een fout mogen maken, gewoon liefde krijgen en geven. En leren hoe ze later een eigen thuis kunnen creëren. Geen vrijblijvend gefluister deze bachelorproef van Annelien Coppieters, misschien wel een koevoet die de steen op de juiste plaats legt.