Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BATTLE BELGIË-NEDERLAND LEVERT INPUT VOOR ONDERZOEKSPROJECT

Afbeelding Battle België-Nederland levert input voor onderzoeksproject

De afgelopen week was de HoGent het toneel van een heuse battle tussen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de HoGent. Ze werden uitgedaagd door hun docenten om ideeën te bedenken voor een innovatieve app die het KMO’s gemakkelijker moet maken om nieuwe medewerkers te selecteren, de Selectiebuddy. In kleine groepjes dachten de Nederlandse en de Belgische studenten telkens na over eenzelfde stelling, en na de brainstorm kregen ze elk 1 minuut de tijd om hun innovatieve ideeën te pitchen. Een ‘onpartijdige jury’ – de begeleidende docent van HvA – mocht per stelling een winnaar aanduiden.

Een ludieke manier om studenten te betrekken bij een lopend ESF-onderzoeksproject van de vakgroep Commerciële economie en Ondernemerschap, waarbinnen een tool ontwikkeld wordt die KMO’s moet ondersteunen bij het professionaliseren van hun selectie(beslissing). Uit onderzoek blijkt immers dat zowel in Vlaanderen als elders in Europa de KMO’s weinig expertise hebben op het vlak van de selectie van nieuwe medewerkers. De vakgroep werkt hiervoor ook internationaal samen met de Vrije Univsiteit Amsterdam (Nederland), Karelia University of Applied Science (Finland) en Hochschule Harz (Duitsland).

“De brainstorm met de studenten leverde, naast heel leuke momenten, ook enkele goede ideeën op die we zeker zullen meenemen in de ontwikkeling van de app”, zo vertelt onderzoekster Eveline Schollaert. “Studenten zijn veel meer dan wij échte digital natives, en dat maakt hun input zo waardevol voor ons, vult collega Marjolein Feys aan. "Dat we de brainstorm in een internationaal kader konden organiseren, maakt het des te interessanter, omdat je toch duidelijke verschillen ziet in benadering tussen Belgische en Nederlandse studenten.” En wie de battle uiteindelijk won? “België – Nederland bleef voorlopig steken op een verdiend gelijkspel”, laten onderzoekers Griet Van Der Vurst en Katrien Cobbaut nog weten.