Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BLADLUIZEN TELLEN? IK DOE MEE!

Afbeelding Bladluizen tellen? Ik doe mee!

Heb je een boom in je tuin of in je straat die je deze lente / zomer onder de loep wil nemen? Zit jouw klas vol nieuwsgierige onderzoekertjes? Grijp dan nu je kans en doe mee aan het onderzoeksproject ‘Insecten vriend of vijand?’ - afgekort tot INVRIVI - van HOGENT. INVRIVI is een burgerwetenschapsproject waarin burgers en klassen data verzamelen over natuurlijke plaagbeheersing van bladluizen. Het project heeft als doel in kaart te brengen welke boomsoorten gevoelig zijn voor bladluizen en welke niet.

Moet ik dan bladluizen tellen?

Nee, dat hoeft niet! Meedoen aan het onderzoek betekent dat je enkele gegevens zal verzamelen over de boom in je tuin of in je straat. Je verzamelt bijvoorbeeld informatie over de aanwezigheid van bladluis, maar je geeft ook wat info door over de standplaats van de boom, samen met nog enkele algemene boomkenmerken. Alle instructies en het nodige onderzoeksmateriaal krijg je vanuit het project bezorgd.

Ook als klas kan je meedoen! Trek naar de schooltuin, het buurtpark of een stukje natuur en ontdek hoe goed de buurt van je school scoort op vlak van (insecten)-diversiteit. Je leert zo wie onze vrienden en vijanden uit de insectenwereld zijn, maar ook hoe je insecten kan vangen en kan herkennen. Hoe je de diversiteit van je schoolomgeving kan verhogen, kom je dan meteen ook te weten.

Ja, ik doe mee!

Wil je de bomen in je tuin of in je straat onderzoeken? Registreer je dan hier!

Wil je met je klas meer te weten komen over biodiversiteit en insecten? Bekijk hier het aanbod en reserveer het nodige lesmateriaal voor het lager onderwijs, voor het secundair onderwijs kan je hier terecht.

Alle informatie over burgerwetenschapsproject INVRIVI kan je terugvinden op de projectwebsite, of je kan het onderzoek volgen via de INVRIVI-Facebookpagina.