Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

BROOD ZONDER GLUTEN, HET BLIJFT EEN UITDAGING

Afbeelding Brood zonder gluten, het blijft een uitdaging

Brood zonder gluten, het blijft een uitdaging

1 % van de wereldbevolking lijdt aan glutenintolerantie, 6 % is glutensensitief en 18 % eet glutenvrij om niet-medische redenen. Glutenvrij is mainstream en alom tegenwoordig in de supermarkten. Echter een glutenvrij brood staat er om bekend een brokkelige, smaakloze kruim te hebben, zonder krokante korst. Daarnaast is het etiket van dit brood vaak goed gevuld met een bijzonder lange lijst aan ingrediënten. Beide aspecten zijn niet zeer aantrekkelijk voor de consument.

Het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoeksproject BroNoGlu (samenwerking tussen HoGent en UGent) nam deze ellenlange ingrediëntenlijsten onder de loep, bepaalde de functionaliteit van deze ingrediënten en ging na wat deze ingrediënten nutritioneel kunnen betekenen in een glutenvrij brood. Niet-allergene eiwit- en vezelbronnen werden uitvoerig geanalyseerd en toegepast in eenvoudige glutenvrije systemen om na te gaan of zij leiden tot meer kwalitatieve broodeigenschappen.

Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten, nam projectmedewerker Astrid De Beleyr op 18 en 19 oktober 2016 deel aan het 4th International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages. Ze stelde de projectresultaten via een poster en een mondelinge presentatie voor aan een selecte maar vooruitstrevende groep van professoren, PhD’s en bedrijfsafgevaardigden, allen rechtstreeks gelinkt aan het onderwerp ‘glutenvrij’.

De eenvoudige, duidelijke poster rond de plantaardige eiwitbronnen trok de aandacht van verschillende kijklustigen en greep net naast de top 3 van beste posters. Ook de presentatie van Astrid over de functionele eigenschappen van vezelbronnen in glutenvrije broden, lokte veel lovende reacties uit. Geïnteresseerden deelden hun mening en businesskaartjes werden uitgewisseld.

Door de deelname aan dit internationale symposium werd duidelijk dat het project een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek over glutenvrije brood. De resultaten zijn een basis voor de ontwikkeling van een beter en kwalitatiever glutenvrij brood en zowel academici als de bedrijfswereld kunnen met de resultaten verder aan de slag.

Het BroNoGlu- project wordt momenteel na twee intensieve onderzoeksjaren afgerond. De laatste hand wordt gelegd aan de resultatenrapporten en op de planning staat nog een afsluitende studiedag (die plaatsvindt op 22/12/16 op de Campus Melle) om de resultaten van dit project nog verder de wereld in te sturen.

Wil je meer weten over BroNoGlu? Neem dan gerust contact op met Astrid De Beleyr: astrid.debeleyr@hogent.be

 

Lees ook:

De jacht op lekker glutenvrij brood is open (verschenen in Eos Tracé)
Glutenvrije broden enorme uitdaging (verschenen in VMT Food)