Facebook Pixel Citizen Science project 'Insecten: vriend of vijand' van HOGENT goedgekeurd - Hogeschool Gent

Citizen Science-projecten INVRIVI goedgekeurd.

Goed nieuws voor collega's Joachim Moens en Annelies De Roissart van de vakgroep Natuur- en Voedingswetenschappen: hun projectvoorstel 'Insecten: vriend of vijand' werd samen met zes andere projecten binnen de 'Citizen Science'-oproep geselecteerd uit liefst vijftig ingediende projecten!

Citizen Science, of burgerwetenschap, is een relatief jonge maar belangrijke ontwikkeling in de wetenschappelijke wereld. Burgerwetenschap vertrekt van het betrekken van het brede publiek bij observaties, metingen, datacollectie,… om zo het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen. Om het concept vaste voet aan grond te helpen krijgen in Vlaanderen, schreef Vlaams minister Muyters een oproep Citizen Science-projecten uit. Voor die oproep werd een miljoen euro uitgetrokken met een maximum van 150.000 euro per ingediend project. "De tijd dat wetenschap en onderzoek achter gesloten deuren van het laboratorium gebeurden is voorbij. Citizen science geeft wetenschappers toegang tot honderden helpende handen, ogen en oren", stelt minister Muyters, die de eerste oproep als een groot succes omschrijft.

Binnen het project 'Insecten: vriend of vijand' zullen burgers gegevens verzamelen over de bladluispopulaties en standplaats van boomsoorten in hun tuin of straat. Deze uitgebreide verzameling van gegevens zal de onderzoekers in staat stellen adviezen te formuleren rond bladluisgevoeligheid van boomsoorten en leiden tot een meer milieuvriendelijke plaagbeheersing in de hele groensector. Ook kinderen en jongeren worden betrokken bij het project. Tijdens STEM-workshops in het basis- en secundair onderwijs trekken leerlingen de tuin in om er kennis te maken met de wondere wereld van insecten en leren ze het belang van nuttige insecten (h)erkennen.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op met Joachim of Annelies.