Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 20 01
fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
+32 (0)9 243 27 00
fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 22 00
fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
+32 (0)9 267 01 00
www.hogent.be/arts
schoolofarts@hogent.be

Sociale media

COHOUSING STOPT NIET AAN DE VOORDEUR

Afbeelding Cohousing stopt niet aan de voordeur

Cohousing stopt niet aan de voordeur bij De Okelaar

Cohousing projecten zijn in Vlaanderen bezig aan een opmars. In een dergelijk project bouwen en renoveren een groep mensen samen private wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen. Dit versterkt het gemeenschapsgevoel en geeft ook financiële voordelen. Maar er moet ook rekening gehouden worden met meer factoren zoals ook de juridische structuur waarin het project zal worden uitgebouwd. We spraken hierover met advocaat Joost Callebaut.

Joost Callebaut is advocaat, ecologisch bouwer en bezieler van De Okelaar cvba-so, een bijzonder sociaal cohousingproject in Wolvertem. Hij is een van de sprekers op de inspiratiedag ‘Cohousing juridisch bekeken’. Even kennismaken.

 

Wat voor cohousingproject is De Okelaar precies?

“De Okelaar is gevestigd in een oud klooster met twee schoolgebouwen erbij. We tellen 23 woningen en een hele verdieping aan gemeenschappelijke ruimte. Die willen we opentrekken naar de buurt, zodat het een echt buurtcentrum wordt. We denken daarbij aan een wascafé, biowinkeltje of fietsherstelplaats. Cohousing stopt niet aan onze voordeur: we willen verder gaan dan enkel een woongemeenschap zijn.”

Waarom kozen jullie niet voor een vzw maar voor een coöperatie?

“Activiteiten ontplooien en de buurt betrekken lukt in ons verhaal beter met een coöperatieve  structuur. Die laat je toe om kapitaal op te halen bij vrienden, familie, buren… Door aandeelhouder te worden, raken ze meer betrokken. Het helpt om ons project wortel te laten schieten, net zoals bij crowdfunding. Bovendien zaten we met ingrijpende bouwwerken ter waarde van vijf miljoen euro. We hadden dus hoe dan ook een juridische structuur nodig omwille van de btw.”

Zijn er ook nadelen aan, en hoe heb je die opgevangen?

“De private woningen hebben een gemeenschappelijk dak, dus waren we verplicht om een vereniging van mede-eigenaars (VME) op te richten. Dat betekent een dubbele structuur, en bijvoorbeeld twee algemene vergaderingen. Die structuur verlichtten we wat door de coöperatie aan te stellen als syndicus.”

 

Je hoort Joost Callebaut samen met andere experts extra toelichting geven over cohousing op de inspiratiedag Cohousing juridisch bekeken op 30 september in Gent. 

Schrijf je nu in voor de inspiratiedag