Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

DE WINKELSTAD VAN DE TOEKOMST IN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF

Afbeelding De winkelstad van de toekomst in internationaal perspectief

Onderzoekers van de vakgroep Commerciële Economie en Ondernemerschap en de vakgroep Makelaardij en Landmeten werkten mee aan een reeks ‘bluepapers’ over hoe de vitaliteit en aantrekkelijkheid van stadscentra verbeterd kan worden. Vanuit hun ervaring binnen het PWO-onderzoeksproject over aanloopstraten werden ze gevraagd om deel uit te maken van de internationale expertengroep ‘Future retail City Center’, die onderzoeksresultaten uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België over dit thema wil verspreiden door middel van publicaties en de organisatie van verschillende seminaries.

In een eerste publicatie wordt ingegaan op het belang van collectieve interventies in binnenstedelijke gebieden. Ondernemers en andere stakeholders, zoals lokale overheden, vastgoedeigenaren en banken, hebben zich de afgelopen jaren gerealiseerd dat collectieve actie noodzakelijk is om binnensteden toekomstbestendig te maken. Maar welke interventies hebben (op lange termijn) de meeste toegevoegde waarde voor (de stakeholders van) de binnenstad? Dat is een vraag waar veel collectieven in binnen- en buitenland vandaag de dag een antwoord op zoeken. De expertgroep Future Retail City Center wil helpen met het beantwoorden van deze vraag door onderzoek te doen naar zowel nationale als internationale best (en worst) practices van interventies. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in een reeks drie bluepapers, waarvan je de eerste paper hier kan lezen.

Het volgende deel van het onderzoek zal officieel voorgesteld worden op 7 maart 2018, tijdens het seminarie ‘Succesvol samenwerken in winkelgebieden’, waar ook HoGent-collega’s hun onderzoek zullen presenteren. Inschrijven voor dit seminarie kan hier, wil je een mail ontvangen op het moment dat een nieuw deel van publicatie beschikbaar is, kan je je daar hier voor inschrijven.

 

(Photo by Demeester licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)