Facebook Pixel Deelnemen voor de lol en winnen: Campus Cup komt naar HOGENT - Hogeschool Gent
Foto Deelnemen voor de lol en winnen: Campus Cup komt naar HOGENT

Deelnemen voor de lol en winnen: Campus Cup komt naar HOGENT.

D

Deelnemen voor de lol en winnen: Campus Cup komt naar HOGENT.

“Een uit de hand gelopen grap”, zo noemt Yassine de deelname én het succes van het HOGENT KASK & Conservatorium-team dat de Campus Cup won, na een spannende finale tegen de studenten van LUCA uit Leuven. Dankzij Geertje, Yassine, Renaat en Timothy staat de wisselbeker het komende  jaar te pronken bij HOGENT.

Toen Yassine, die klarinet studeert, ergens in het najaar van 2019 de oproep zag om deel te nemen aan de Canvasquiz, was hij meteen geïnteresseerd. Hij sprak er Timothy over aan, die behalve student klassieke zang ook een ervaren quizzer is en ooit deelnam aan Blokken. Samen besloten ze een team bij elkaar te zoeken en ze lanceerden een oproep onder de medestudenten. Zo kwamen ze bij Renaat en Helena uit. Renaat combineert zijn studies klassieke piano met een master in de politieke wetenschappen aan UGent. Voor het overige is hij volkomen normaal.

Toen Helena kort nadien haar studies op het conservatorium stopzette, moest snel een vervanger worden gevonden. En dat kan je bijvoorbeeld doen door in de wandelgangen van het conservatoriumgebouw eens luid ‘Wie wil hier meedoen aan de Campus Cup?’ te roepen. Want dan loopt op dat moment een zekere Geertje, studente klassiek slagwerk, voorbij die denkt ‘Ach ja, waarom niet?’ En toen waren ze weer met vier.

 

De manier waarop jullie team tot stand kwam, doet vermoeden dat jullie niet met grote ambities aan de Campus Cup begonnen zijn.

Yassine: “Inderdaad. We zijn daar puur voor de lol aan begonnen. We hadden zeker niet het idee dat we ver zouden geraken, laat staan dat we ambities hadden om te winnen.”

Renaat: “Het was dan ook bizar te horen dat sommige teams van andere instellingen waren samengesteld door een docent, op basis van kennis en complementariteit. Wij zijn gewoon vier conservatoriumstudenten die elkaar min of meer toevallig hebben leren kennen. Op het moment dat we beslisten om deel te nemen, kenden we elkaars sterktes en interessegebieden niet.”

Hoe hebben jullie zich dan voorbereid? Hoe zijn jullie erachter gekomen wie welke kennis heeft?

Timothy: “Ik neem maandelijks aan minstens 1 quiz deel. Ik heb dan ook honderden quizvragen in onze chatgroep gegooid waarmee we ons enigszins konden voorbereiden. Daarnaast wisten we natuurlijk dat Renaat naast zijn conservatoriumstudies ook politieke wetenschappen studeert. Dus lag het voor de hand dat we voor de politiek-maatschappelijke vragen op hem vertrouwden.”

Geertje: “We hebben vooral ook heel veel met elkaar gepraat, waardoor we op de duur wel wisten wie op welke domeinen sterk was. We hebben ons team dus niet samengesteld op basis van specifieke kennis, maar uiteindelijk bleek wel dat we toevallig min of meer complementair waren. Maar misschien was onze grootste sterkte wel dat we heel veel plezier gemaakt hebben samen en op korte tijd een hecht team zijn geworden.”

Wanneer begonnen jullie te geloven in de overwinning?

Yassine: “Eigenlijk ging ik er bij elke nieuwe opname – in totaal waren er vier – van uit dat het de laatste zou zijn en dat het mooi geweest was. Al groeit de hoop natuurlijk eens je in de kwartfinale zit. Maar zelfs toen we uiteindelijk de finale wonnen, drong dat niet meteen tot mij door.”

Timothy: “Winnen of verliezen zit echt in de details. Zo hebben we het in de finale lang moeilijk gehad, maar dan laat de tegenpartij een steekje vallen waardoor we opnieuw konden inhaken. En dat ene moment vormde de wending in het spel.”

De opnames van de finale zijn intussen al enkele weken achter de rug. Jullie waren gebonden aan een geheimhoudingsclausule. Hoe moeilijk was het om dat vol te houden?

Renaat: “Op dat vlak was de lockdown een bondgenoot. We kwamen sowieso weinig in contact met andere studenten, dus dat maakte het zeker gemakkelijker. Als we hier dagelijks op de campus hadden rondgelopen, hadden we zeker veel meer vragen gekregen en dan was het wellicht moeilijk vol te houden om te zwijgen. Maar zelfs in de huidige corona-omstandigheden spreek je soms onbedoeld je mond voorbij. Daar weet Timothy over mee te spreken.”

Timothy: “Inderdaad. Op een bepaald moment stuurde ik het chatbericht ‘even relaxen tijdens het studeren’ de wereld in, waar andere studenten verbaasd op reageerden aangezien niemand van hen op korte termijn examen had. Maar dat van mij was verplaatst omwille van de opname.”


"Misschien was onze grootste sterkte wel dat we heel veel plezier gemaakt hebben samen en op korte tijd een hecht team zijn geworden."

Geertje


 

Over corona gesproken: hoe was het om de opnames te doen zonder publiek, met nauwelijks applaus en gescheiden door plexiglas?

Yassine: “Er werd streng op toegezien dat de regels gerespecteerd werden. En dat voelde aanvankelijk wat raar, maar al bij al went zoiets snel. Dat het hele productieteam en de cameramensen echt een toffe ploeg vormden waar je je meteen op je gemak bij voelde, heeft daar ook wel bij geholpen.”

Geertje: “Het plexiglas dat ons van elkaar moest scheiden, hinderde natuurlijk wel tijdens de quiz, want het was daardoor niet mogelijk om met het hele team te overleggen. Daarom hadden we vooraf afgesproken om per twee te overleggen en ook in functie daarvan onze plaats te kiezen.”

Timothy: “Het feit dat er geen publiek was, maakte het natuurlijk ook wel apart. De euforie van de winst is er bijvoorbeeld niet of nauwelijks. Maar aan de andere kant ben ik daar tijdens de quiz niet echt mee bezig geweest. Je wil gewoon juiste antwoorden geven en dan vergeet je de context heel snel.”

Publiek was er natuurlijk wel:  per uitzending keken om en bij de 300.000 mensen thuis naar jullie. Ben je tijdens zo’n opname bezig met de camera’s rond jou?

Renaat: “Nee. Die camera’s staan ook wel op een afstand opgesteld. Het is niet zo dat je er voortdurend aan herinnerd wordt dat je gefilmd wordt. Dat gebeurt bijna onopvallend.”

Geertje: “Je beseft pas dat zoveel mensen naar je kijken als de uitzending is afgelopen en de berichtjes binnenstromen.”

En wat brengt de toekomst? Hebben jullie nog plannen samen?

Timothy: “Het enige wat tot nog toe afgesproken hebben, is dat we een ‘zomertour’ gaan doen: we gaan de komende maanden eens bij elk van ons langs om onze overwinning te vieren met een barbecue of ander feestje. Samen deelnemen aan een andere quiz, is niet meteen de intentie.”

Yassine: “Het was een zeer leuke ervaring, maar we hoeven daarom niet per se naar een ander initiatief op zoek te gaan. Ik denk dat we door de Campus Cup echt goeie vrienden geworden zijn. Dus we zullen elkaar sowieso niet snel uit het oog verliezen.”

De andere teamleden reageren bevestigend. Geen verdere concrete plannen dus, maar misschien is het wel een optie om samen een concert te spelen? Zang, piano, klarinet en slagwerk: dat vraagt gewoon om een muzikale samenwerking.  Die suggestie leverde niet meteen een duidelijk antwoord op, maar resulteerde wel in een geanimeerde discussie waarbij de teamleden een stroom van ideeën en mogelijkheden aanreikten. Dus misschien laat dit dreamteam nog van zich horen. Letterlijk. Maar dat ze eerst nog wat genieten van hun fraaie overwinning. Het is hen van harte gegund.

En o ja, die paar examens die nog volgen zullen ook wel lukken.

 

 

Yassine Posman is 18 jaar en geboren en getogen Gentenaar. Yassine kreeg muziek met de paplepel mee, want is een zoon van André Posman, de oprichter en bezieler van het befaamde Gentse kamermuziekcentrum De Rode Pomp, dat actief was van 1993 tot 2009. Yassine zit in de eerste bachelor klassieke uitvoerende muziek, klarinet. Aan dat instrument is hij al 10 jaar verknocht en dat wil hij de rest van zijn leven zo houden.


 

Timothy Veryser is 23 jaar en woont in het West-Vlaamse Eernegem. Voor hij aan KASK & Conservatorium uitvoerende klassieke muziek (zang) startte, volgde hij aan Vives de bacheloropleiding global business management. Zijn  droom is zingen op internationale podia. Hij nam al deel aan enkele tv-programma's waaronder Blokken en Belgium's got talent. Hij is een geroutineerde quizzer.


 

Renaat De Keyser is 18 jaar en woont het Oost-Vlaamse Serskamp. Hij volgt eerste bachelor uitvoerende klassieke muziek (piano). Hij neemt daarvoor 30 van de 60 studiepunten op, want combineert die studie met politieke wetenschappen aan de UGent (ook eerste bachelor, 60 studiepunten). Muziek is een passie, politieke wetenschappen een interesse.


 

Geertje Karpez is 20 jaar en woont in Brugge. Ze volgt aan KASK & Conservatorium eerste bachelor klassieke uitvoerende muziek (klassiek slagwerk). Het is haar bedoeling om daar ook een professionele toekomst mee uit te bouwen. Muziek maken, met groot orkest of voor individuele projecten is immers de droom die ze wil realiseren.


 

Publicatiedatum: 24/06/2020