Facebook Pixel Drugs in het uitgangsleven - Hogeschool Gent
Drugs in het uitgangsleven

Drugs in het uitgangsleven.

Tina Van Havere in Pano-reportage

De voorbije jaren bouwde een onderzoeksgroep van HOGENT, onder leiding van Tina Van Havere, heel wat expertise uit op het vlak van drug- en alcoholpreventie. De onderzoeksgroep was nauw betrokken bij enkele Europese onderzoeksprojecten, waaronder ALAMA-nightlifeproject, dat zich concentreerde op de elektronische muziekscene. De resultaten worden nu bekend gemaakt. Een van de opvallende elementen die we uit de bevragingen leren, is dat een veranderende wetgeving weinig impact heeft op het gebruiksgedrag.  

Dat alcohol (96,4%) veruit het meeste wordt geconsumeerd bij de deelnemers aan het onderzoek, hoeft niet te verbazen. Van de illegale middelen scoort cannabis (58,7%) het hoogst, terwijl bijna een derde (32,6%) van de Belgische respondenten zegt XTC en/of MDMA te hebben gebruikt. Bij cocaïne ligt het gebruik iets lager met 23,5%. Opvallend is ook dat ketamine (16%) meer gebruikt werd dan de groep van stimulerende partydrugs: amfetamines/speed (13,1%).  

Deze gegevens uit het onderzoek bevestigen dat drugs in het uitgaansleven een realiteit zijn. Dat betekent echter niet dat we dit normaal moeten vinden, benadrukt Tina Van Havere. “In eerste instantie is het belangrijk om via informatie, onder meer over de gezondheidsrisico’s, het gebruik af te raden of minstens ervoor te zorgen dat dat men zo weinig mogelijk risico’s neemt wanneer men er toch voor kiest om te gebruiken.”

Een beleid dat te sterk gericht is op repressie, is niet effectief, weet Tina Van Havere. “Toch stel ik vast dat daar steeds meer wordt op ingezet, ten koste van de gezondheidspreventie. Dat is jammer, want eerder onderzoek heeft uitgewezen dat zeer streng optreden aan de ingang van een festival slechts beperkte impact heeft op het druggebruik van de bezoekers en zelfs perverse effecten kan hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bezoekers hun drugs bij het zien van een controle innemen voor ze het terrein betreden.”

Bekijk de Pano-reportage vanavond op Eén om 21.23 uur.