Facebook Pixel FTI-Lab+ voert onderzoek naar mondmaskers en medische jassen - Hogeschool Gent
FTI-Lab+ voert onderzoek naar mondmaskers en medische jassen

FTI-Lab+ voert onderzoek naar mondmaskers en medische jassen

Het FTI-Lab+ van HOGENT voert samen met Centexbel en VITO een onderzoek naar de verschillende types mondmaskers in het kader van het COVVID-PBM project. COVVID staat voor COmfortabel en Veilig op de werkVloer en In Drukke omgevingen en heeft tot doel om kennis te verspreiden over materialen, processen en regelgeving rond het maken van mondmaskers en medische jassen zodat die veilig én comfortabel zijn en werknemers en burgers ze dus langdurig kunnen dragen.

Het project richt zich zowel naar aankopers en preventieadviseurs binnen de ziekenhuizen, woonzorgcentra en overheden (en via die weg ook onrechtstreeks naar werknemers en burgers) als naar designers, producenten & confectioneurs van beschermingsmiddelen. Het onderzoek zal resultaten opleveren inzake:

  • toepassingsmogelijkheden, normen, testvereisten en mogelijke certificeringen van de verschillende types mondmaskers: artisanale, community, chirurgische en respiratoire maskers (FFP)
  • overzicht van geschikte grondstoffen met hun eigenschappen
  • geoptimaliseerde pasvorm voor comfort en bescherming

Uiteindelijk zal Vlaanderen zo zelf kunnen voorzien in de COVID-beschermingsmiddelen zodat burgers en werknemers zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen in de maatschappij en op het werk.

Op 17 december wordt een eerste online workshop (10-11.30u) georganiseerd. Ook worden preventieadviseurs van organisaties uit diverse sectoren opgeroepen om te participeren aan een reeks draagtesten.