Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

GLOBAL DRUG SURVEY 2016: DE HOGENT VERZAMELT CIJFERS

Afbeelding Global Drug Survey 2016: de HoGent verzamelt cijfers

Global Drug Survey: 's werelds grootste drugsonderzoek

De Global Drug Survey (GDS) lanceert zijn jaarlijkse drugsonderzoek. Via de GDS kunnen onderzoekers een breder en diepgaander beeld krijgen van de (recreatieve) drugsgebruiker in België. Uit de vorige edities kwamen alvast opmerkelijke resultaten naar voren. Zo bleek uit de vorige bevraging dat het gebruik van NPS in de lift zit, zij het minder dan in andere landen. Eén goede reden voor het gebruik van NPS ligt in de gemak waarmee deze drugs online kunnen worden gekocht.

Mediapartners van over de hele wereld staan mee in voor de verspreiding van de online vragenlijst. De vragenlijst werd vertaald in 10 verschillende talen, waaronder Nederlands,  en wordt verspreid in 20 landen met als doel wereldwijd 120.000 respondenten te bereiken. De survey kan in de loop van enkele weken worden ingevuld, in de hoop dat zo veel mogelijk Belgen dit ook zullen doen.

De resultaten

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen spoeddiensten, preventiewerkers, … geïnformeerd worden over hoe ze gepast moeten reageren of zelfs anticiperen op mogelijke problemen. De gebruiker zelf krijgt daarbij ook een stem. Uit de vorige edities kwamen alvast enkele opvallende resultaten naar voren.

Nieuwe psychoactieve stoffen
Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) zijn scheikundige variaties op de klassieke illegale drugs. Heel wat NPS worden bevraagd in de huidige survey, wat het onderzoek voor deze doelgroep uniek maakt voor Vlaanderen. Uit de vorige bevraging blijkt dat de bekendste en meest gebruikte NPS in België Ketamine is (13,3%% laatstejaarsgebruik), gevolgd door 2cb (bijna 6,4%) en ghb (4,2%). Ook dmt (2,8%) en 4-FA (1,8%) worden door de onderzoekers in de gaten gehouden. 

Online kopen
Het online kopen van drugs volgt de algemene maatschappelijke evolutie: er wordt steeds meer online gekocht. 18,2% had zijn drugs gekocht via het internet en 8.4% zelfs via het darknet. De meeste online gekochte drugs zijn de klassieke drugs zoals xtc. Maar ook NPS en medicatie worden via deze weg besteld.

In België is de stijging van NPS en het online kopen vandaag nog beperkt, maar we zien toch ook hier een verschuiving naar meer online. Zo komen we toch al op de zevende plaats voor het aankopen via het internet. 

Praktisch
De Global Drug Survey kan worden ingevuld via www.globaldrugsurvey.com.