Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

HOGENT BOUWT AAN DE TOEKOMST

Afbeelding HoGent bouwt aan de toekomst

HoGent bouwt aan de toekomst: gebouw T in de steigers

Op de vroegere site van het textielinstituut aan de Voskenslaan verrijst Gebouw T, een hoogtechnologische en architecturale parel als nieuwe thuishaven voor de studenten van de faculteit Mens en Welzijn vanaf september 2019.

Textielinstituut verdwenen

Nadat het gebouw asbestvrij werd verklaard, ging het bovengrondse deel tegen de vlakte. Vooraan resten nu enkel nog wat ondergrondse constructies en achteraan begon de aannemer met het opvullen van de resterende bouwput met grond van juiste milieutechnische kwaliteit. 

Exterieur

Gebouw T is ontworpen door het studiebureau Sadar+Vuga. Het bureau focust vooral op een open innovatieve en architecturale stadsbouw. Het nieuwe gebouw zal in een groene omgeving liggen, met bomenrijen en groenpartijen. Een groene long zal tot aan de ringvaart lopen. De buitenaanleg start vanaf de zomer van 2018.

Gordijngevel

Het nieuwe Gebouw T reikt twee verdiepingen boven het maaiveld. Daarop volgt nog een mezzanineverdieping en uiteindelijk de dakplaat. Ondertussen zijn al een resem werken in de kelder en de schachten gestart: voorzieningen voor elektriciteit, verwarming, ventilatie.

Momenteel krijgt Gebouw T langzaam het uitzicht dat het straatbeeld aan de Voskenslaan de komende decennia zal gaan kleuren. De aannemer heeft de gordijngevel in glas en aluminium geplaatst, zodat het gebouw volledig wind- en waterdicht is, en plaatst een mock-up van de lamellen in composiet. Dat laat ingenieurs en architecten toe een en ander te onderzoeken en beoordelen voordat de lamellengevel in composiet in productie gaat. Die constructie van de met vezels versterkte lamellengevel mag je verwachten in het voorjaar van 2018.

Interieur

Het interieur wordt een open en hybride studielandschap waar studenten, lectoren en onderzoekers kunnen werken en studeren. De centrale binnenruimte zal open ruimtes bevatten met leslokalen, auditoria en kantoren en er komt een soepele overgang tussen de verschillende verdiepingen om het ruimtegevoel te accentueren. Er is ook in een groene klimaatregeling voorzien en de nutsvoorzieningen zijn aangepast aan de moderne behoeften en ecologische normen, waardoor ze een optimaal, zuinig en duurzaam comfort garanderen.

Planning

In de periode oktober 2016 - maart 2017 werd het oude gebouw gesloopt en in het voorjaar 2017 ging de ruwbouw van start. De binnenafwerking is begin 2018 gestart. Nadat de gordijngevel er staat in mei-juni 2018, dé architecturale blikvanger, is het nog wachten tot voorjaar 2019 vooraleer het gebouw geheel is afgewerkt. Zoals het er nu uitziet, blijft september 2019 een haalbare kaart en kunnen de studenten bij de start van het academiejaar 2019-2020 hun intrek nemen in Gebouw T. 

 

Vragen over deze nieuwbouw?
Stel je vraag gerust aan:

Philip Moorthamers
Gebouw-T@hogent.be
Geraard de Duivelstraat 5
9000 Gent
www.hogent.be

 

Dronebeelden