Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

HOGENT EN ILVO OPTIMALISEREN VRIESDROOGPROCES IN PERU

Afbeelding HOGENT en ILVO optimaliseren vriesdroogproces in Peru

Sinds januari zetten onderzoekers van HOGENT en ILVO in Peru hun expertise in om het traditionele proces van gevriesdroogde aardappelen (chuño’s ) om te vormen naar een semi-industrieel proces. De klimaatsverandering maakt het immers zo goed als onmogelijk chuño’s nog volgens een eeuwenoud, natuurlijk proces te conserveren.

Samenwerking met lokale partners

Samen met een lokale landbouwcoöperatieve en de universiteit Unajma willen de onderzoekers het traditionele productieproces van chuño’s omvormen naar een semi-industrieel proces. Chuño’s zijn gevriesdroogde aardappelen die in het Andesgebergte volgens een natuurlijk proces van achtereenvolgens vriezen, wassen in rivierwater, pellen, vriezen en zondrogen geconserveerd worden. Hierdoor wordt de houdbaarheid van de aardappelen verlengd. Tijdens dit proces wordt geen industriële apparatuur gebruikt, enkel natuurlijke middelen worden ingezet. Dit traditionele productieproces is erg arbeidsintensief en bovendien sterk weersafhankelijk. Door de klimaatsverandering is er minder nachtvorst en zijn de temperaturen minder stabiel. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van de chuño’s. De omzetting naar een semi-industrieel productieproces moet zorgen voor de instandhouding van dit traditioneel voedingsmiddel, een betere en consistente kwaliteit van het eindproduct, een lagere productiekost en bijgevolg hogere inkomsten voor de aardappeltelers en - verwerkers.

Meer weten over dit project

HOGENT-collega Marianne De Meerleer beantwoordt graag je vragen. In een onlangs gepubliceerd artikel in het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw heeft Marianne De Meerleer het, samen met haar collega’s van ILVO en ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Trias, over het Chuno’s-Project.  .