Facebook Pixel HOGENT start eigen contactopsporing - Hogeschool Gent
HOGENT start eigen contactopsporing

HOGENT start eigen contactopsporing

HOGENT startte met een eigen contactopsporingssysteem voor zijn 15.000 studenten en 2.000 personeelsleden. Op de 11 campussen, samen goed voor 27 gebouwen, komen er op verschillende plaatsen QR-codes. Wie die scant met zijn smartphone, wordt daarop anoniem gelogd. Wanneer iemand positief test en rapporteert, zal iedereen die met die persoon in contact kwam een waarschuwing ontvangen bij een volgende scan.

De uitrol van het grootschalige opsporingssysteem startte woensdagmiddag 16 september in gebouw T van campus Schoonmeersen, waar de eerste stickers aangebracht worden. Stapsgewijs worden de daaropvolgende dagen ook andere gebouwen en lokalen aangepakt. Het gaat niet enkel om leslokalen, ook vergaderzalen, auditoria en ontspanningsruimtes krijgen stickers met QR-codes. Labo’s en practica krijgen prioriteit omdat HOGENT wil inzetten op fysiek vaardigheidsonderwijs, ongeacht de kleurencode van de pandemiematrix.

Het contactopsporingssysteem, Savitas QR, is uitgewerkt door Esoptra, een private partner. Alle gegevens zijn volledig anoniem, blijven bij gezonde individuen steeds op hun eigen smartphone, en zijn voor niemand toegankelijk, ook niet voor HOGENT zelf. De gegevens dienen enkel om onderling contact anoniem te inventariseren en achteraf persoonlijk te kunnen rapporteren bij een risico-contact.

Vrijwillig

Het systeem kan enkel werken als de studenten en personeelsleden er actief gebruik van maken. Niemand wordt daartoe verplicht, Savitas QR gebruiken, is gebaseerd op vrijwilligheid. Veel moeite hoeft men daar overigens niet voor te doen: wie een gebouw bezoekt, moet niets downloaden, hoeft zich niet registreren of krijgt geen mail. Alle communicatie gebeurt via webpagina op de smartphone, die op basis van gescande QR-codes aangeeft of iemand risico heeft gelopen. HOGENT vraagt dat een COVID-positief getest persoon wie zelf de autorisatiecode ingeeft, die hij/zij krijgt van de dienst Preventie van HOGENT, om zo anderen anoniem op de hoogte te brengen.

In totaal werden 25 werkdagen uitgetrokken om de QR-codes volledig uit te rollen over het gebouwenpark van HOGENT. HOGENT engageert zich er met dit contactopsporingssysteem voor om de verspreiding van het virus onder de personeelsleden en de studenten en dus ook onder de bevolking zoveel mogelijk te beperken.

De werking van Savitas QR samengevat voor studenten en personeel:

  1. Als je op de campus bent, scan je de Savitas QR-code wanneer je er een tegenkomt
  2. De unieke Savitas QR-codes worden opgeslagen op je smartphone en zijn volledig anoniem.
  3. Heb je coronasymptomen of is iemand in je direct omgeving besmet, raadpleeg asap je dokter.
  4. Heb je een vermoeden van COVID-19 of kreeg jij een positieve COVID-19 test, meld dit aan frank.claeys@hogent.be (diensthoofd Preventie, Milieu en Welzijn).
  5. De preventiedienst geeft je vervolgens een autorisatiecode waarmee je al je medestudenten en collega’s volledig anoniem en vrijwillig kan beschermen.