Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

HOGENTENAAR STUDENT VAN HET JAAR 2017

Afbeelding HoGentenaar Student van het Jaar 2017

HoGentenaar Student van het Jaar 2017

Brecht Herteleer studeert vandaag af als bachelor agro- en biotechnologie

Het stadsbestuur van Gent heeft Brecht Herteleer verkozen tot ‘Student van het Jaar 2017’. Hij haalde het van acht andere kandidaten. Brecht studeert vandaag aan de HoGent af als bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement en optie plantmanagement (tuinbouw).   

 

Schepen Elke Decruynaere: “Kiezen uit negen uitblinkers is een moeilijke opgave. De stad is trots dat zij zo veel talentvolle, creatieve en geëngageerde studenten onder haar inwoners mag tellen. Allen verdienen zij de titel student van het jaar. Kiezen moet echter, en er werd gekozen voor Brecht Herteleer (HoGent) omdat hij ondanks een moeilijke schoolcarrière in het secundair toch een positieve studiekeuze heeft gemaakt én met succes. Brechts verhaal is bovendien motiverend voor wie in het secundair door een moeilijke periode gaat.”

In het middelbaar was Brecht vooral bezig met zijn hobby (de plaatselijke KLJ), veel minder met studeren. Hij had geen benul van wat hij later wou gaan doen, tot hij deelnam aan ‘Roadies’, waarin hij 40 weken lang elke week een andere job mocht uitproberen. Daarop koos hij voor bachelor in de agro- en biotechnologie. Die studie heeft hij nu met groot succes afgerond.

 

Vorig jaar al was zijn interesse voor ontwikkelingssamenwerking gewekt door een inleefreis met Broederlijk Delen naar Burkina Faso. Een ervaring die hij met het bredere publiek deelde in het programma ‘Bienvenue Brecht’ in Iedereen beroemd op één. Dit jaar liep hij stage bij de ngo AGRECOL Afrique in Senegal. Die promoot acro-ecologische landbouw en een solidaire sociale economie.

 

In dat kader heeft hij ook zijn bachelorproef afgewerkt. Die ging over ‘Waarnemen, determineren en beheersen van spintmijten in de biologische tomatenteelt in Senegal’. Op basis van de onderzoeksresultaten schreef hij in het Frans een praktische teelthandleiding voor de Senegalese landbouwers. De spintmijt rukt op in zuidelijke  richting en heeft hier geen natuurlijke vijanden. Er zit dus behoorlijk wat muziek in zijn bachelorproef. Promotor Veronique De Bleeker: “Ik ben heel tevreden met Brechts studietraject en het onderzoek dat hij uitvoerde in samenwerking met Broederlijk Delen en ILVO. De evaluatie wijst dit ook aan. Hij heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf en voor alle volgende stagiairs! De collega’s en ikzelf zijn heel blij dat we hem hebben leren kennen.”

 

Kortom: een gast met een moeilijke schoolcarrière in het middelbaar, maar die niet bij de pakken is blijven zitten en een voorbeeld is voor iedereen die een studiekeuze moet maken. Iemand met het hart op de tong, weinig angst en een heel open blik op de wereld.

 

Het laatste woord is aan Brecht Herteleer zelf: "Ik ben bijzonder vereerd dat ik Student van het jaar 2017 geworden ben. Het geeft me voldoening voor de afgelegde weg met verschillende fijne uitdagingen, maar ook met moeilijkere momenten. Via deze weg hoop ik andere studenten te motiveren en hen aan te moedigen om kansen te grijpen en er echt voor te gaan.”