Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

IDEECAFÉ BROEIKAS: EEN ONDERNEMENDE TOEKOMST TEGEMOET

Afbeelding Ideecafé Broeikas: Een ondernemende toekomst tegemoet

Vrijdag 24 maart 2017 vond het eerste ideecafé van Broeikas plaats. Meer dan 200 jongeren met een innovatief idee of met ‘goesting’ voor ondernemen namen deel aan 7 verschillende workshops met als centraal thema ondernemen.

Een ondernemende toekomst tegemoet’ met die slagzin in het achterhoofd organiseerde Broeikas in samenwerking met Bryo (VOKA) een namiddag vol lezingen en workshops voor zowel de studenten van de HoGent en Odisee als voor andere Aalsterse jongeren. De eerste editie kon meteen een succes genoemd worden want met meer dan 200 inschrijvingen is het duidelijk dat de interesse voor ondernemen groot is bij de Aalsterse jeugd.

Gust Matthys en Audry Vanderstraeten, 2 beginnende student-ondernemers, trapten de middag af met een pitch over hun onderneming en hun visie op de combinatie van ondernemen en studeren. Daarnaast kwam ook serie-ondernemer Jan-Maarten Willems (onder andere gekend van Cockney’s Gin) aan het woord. Het jeugdige enthousiasme van de student-ondernemers en de rijke ervaring van Jan-Maarten vormden een mooie tandem.

Verder konden de aanwezigen ook contact leggen met verschillende organisaties uit de regio Aalst die ondernemerschap ondersteunen.. ‘Soms is het moeilijk om te weten bij wie je terecht kan met je vragen’: zegt Joris De Lee van Broeikas. ‘Vandaag hebben we alle organisaties samengebracht zodat je als ondernemende jongere direct je vraag kan stellen aan de juiste personen. Zo willen we ook de drempel die er voor jongeren bestaat verkleinen en mee timmeren aan een weg naar succes.’

Daarnaast konden de aanwezigen deelnemen aan 7 workshops. De thema’s varieerden van leren netwerken tot informatiesessies over het nieuwe statuut van student-ondernemer. ‘We beseffen dat niet iedereen ook effectief een onderneming zal uitbouwen’, geeft Joris verder aan. ‘Daarom zijn er ook enkele workshops in vaardigheden die studenten kunnen gebruiken in een carrière als medewerker. Randstad gaf bijvoorbeeld een workshop om jezelf te leren presenteren als sterk merk. Dat zijn vaardigheden die heel bruikbaar zijn voor een latere sollicitatie.’

Wie reeds een idee had om onderneming op te starten kon dit pitchen aan een panel van ervaringsdeskundigen die direct feedback en tips gaven. Zo konden de beginnende ideeën van jonge ondernemers beginnen rijpen tot een succesvol businessmodel.
 


Contact

Teamleden HoGent: Anja Cornelis en Ruth DeVreese
Teamlid Odisee: Joris De Lee
Teamlid Stad Aalst: Thomas Verdoodt
www.broeikas.be
info@broeikas.be
 

Het EFRO-project Broeikas (Ondernemend Aalst) loopt van 1/10/2016 tot en met 30/09/2018. Het projectbudget bedraagt 500.000 EUR. Hiervan ontvangen we 200.000 EUR steun van EFRO, 150.000 EUR van het Hermesfonds en 50.000 EUR van de provincie Oost-Vlaanderen.