Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

KUNSTENPROJECT HOLLY'S REGION OP CAMPUS VESALIUS

Afbeelding KUNSTENPROJECT HOLLY'S REGION OP CAMPUS VESALIUS

Als antwoord op de vraag ‘denk na over de stad van de toekomst’ (die in eerste instantie kwam van Canvas voor de docu-reeks Atelier de Stad ) creëerde het kunstenaarsduo An Verstraete en Sven Roofthooft (werkt o.a. met Benjamin Verdonck, Tuning People, Time Circus, … ) het beeldende locatie-werk ‘Holly’s Region’.

Biotoop voor nieuw-soortige wezens

In dichtbebouwd Vlaanderen ging collega An Verstraete, samen met Sven Roofthooft, op zoek naar een plek zonder functie. Op de destijds uitgekozen terreinen in Oostende en Antwerpen heerste een fascinerende symbiose: menselijke ingreep was er onderbroken en de natuur palmde deze weer in. Lijnrecht groeiend onkruid, regenplassen diep als bergbeekjes en heuvels van grondstof waren een ‘tussen-natuur’. De plek ademde een eigen filosofie uit, los van ecologisch discours. Het leek een biotoop voor nieuw-soortige wezens die nieuw-soortige antwoorden zoeken op maatschappelijke vraagstukken. Wezens zoal Holly. Hun discussies over mens en wonen, zetten ze om in manipulaties van het terrein, waarmee ze het ontsloten voor een publiek. In een soort re-enactment van natuur creëerden ze visioenen, zoals een ‘kopie’ van een winterplas in juli en boomtoppen die in een punt groeiden zoals het dak ernaast.

Nadenken over onderwijs en engagement

De beeldende voorstelling ‘Holly’s region’ kwam aan bod in één van de ‘Atelier de Stad’-documentaires van Canvas in november 2014. In deze editie wordt ‘Holly’s Region’ een platform om na te denken over onderwijs en engagement en strijkt het neer op het buitenterrein van Campus Vesalius. Speciaal voor onze Faculteit Mens en Welzijn wordt het een participatief project: de studenten van de module kunst- en cultuurbemiddeling van de opleiding Sociaal Werk nemen actief deel.

 

Tussen 16 en 26 april zijn de kunstenaars aan het werk op het basketbalpleintje van Campus Vesalius. Een samenwerking met de studenten was er al op 15 en 26 februari en opnieuw op 2 en 26 april. Over het project wordt een film gemaakt door Maxim Hectors, die we kennen van o.a. het Toneelhuis.