Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

LOGISTIEK ON THE ROAD: DE WERELD VAN DE HAVEN EN... YAKULT

Afbeelding Logistiek on the road: de wereld van de haven en... Yakult

De studenten van het tweede jaar logistiek management kregen de afgelopen weken een onderdompeling in de logistieke praktijk. Tijdens verschillende excursies komen de studenten ‘op het terrein’ in aanraking met een brede waaier aan logistieke aspecten die binnen de richting logistiek management aan bod komen. Niet alleen leren de studenten hun verworven kennis linken aan reële praktijksituaties, maar aan de hand van de bezoeken wordt ook de kritische zin, het observatievermogen en de leergierigheid van elke student gestimuleerd. Hier kon je al de avonturen van de studenten in ondermeer Colruyt, Cortes, TvH en de haven van Zeebrugge volgen.

Deze keer trokken de studenten er voor drie dagen op uit met op hun reisplan ondermeer Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam.

Het bezoek aan de haven van Antwerpen startte in Lillo in het havencentrum, waar de studenten de belangrijkste havenlanen en sites te zien kregen. Het werd een toer van meer dan 3 uren in de haven: de verschillende dokken, het havenhuis, de houtopslag, een oneindig aantal magazijnen, … 

Het bezoek eindigde in de Durmenatie. Daar maakten ze kennis met de honingvaten uit Zambia en China, aanschouwden ze de koffiebalen en voelden ze de cacaobonen. Het werk van de havenarbeiders in de natie was indrukwekkend. De jutten zakken met cacaobonen worden nog met de hand geopend in een loods waar het stof de lucht verdonkerde. Een onderdompeling in de échte havenarbeid.

Woensdagnamiddag stond Futureland in Rotterdam op het programma. Futureland is het bezoekerscentrum van Maasvlakte 2. In het centrum wordt uitgelegd wat de laatste havenuitbreiding inhoudt. Verder werd er door middel van 3D brillen een zicht gegeven op de haven in 2066.

Donderdag stond het andere deel van de haven op het programma: Waalhaven, Botlek, Maasvlakte 1, … De Waalhaven is het oudste deel van de haven, het is ook de enige haven in Europa die met de hand uitgegraven werd. De vele werklozen in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw ontvingen in ruil voor hun werk een uitkering. Toen Waalhaven te klein was, volgde Botlek, enzovoort.

’s Namiddag kregen de studenten een kijk op de haven, maar dan langs het water. Op het bovendek van de Spido ervaarden ze de grootsheid van de schepen. 

Vrijdag ging het richting Schiphol. Ook in Schiphol zijn de veiligheidsvoorschriften aanzienlijk toegenomen: de identiteit werd tot driemaal toe gecontroleerd.

De trip eindigde met een bezoek aan Yakult. De studenten maakten er kennis met de (uiterst cleane) productie van de kleine Yakult-flesjes voor Europa. De bacteriën komen uit Japan, maar het water en melkpoeder zijn afkomstig uit Nederland. Nog een mooie goody-bag met Yakult voor de komende 21 dagen, en de studenten keerden "voldaan" huiswaarts.