Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

MEER MET FINEER

Afbeelding Meer met fineer

Het FINPLASMA-project van de vakgroep Mode-, Textiel- en Houttechnologie (MTH) staat deze maand in de kijker in het vaktijdschrift Interieurbouw.

Hout kan meestal pas gebruikt worden na een goede voorbehandeling die het hout beschermt tegen bijvoorbeeld verkleuring, verwering of aantasting. Deze voorbehandeling verlengt de levensduur van het materiaal maar brengt ook problemen met zich mee. Door de behandelingen gaat het natuurlijke uitzicht van het hout (kleur, glans, textuur) vaak verloren. Bij het lijmen en coaten van behandeld hout kunnen hechtingsproblemen en zelf scheuren ontstaan. Dit vereist dan weer specifieke lijm- en coatingsprocessen die veel grondstoffen en energie vragen. Niet zo efficiënt en duurzaam dus!

Het FINPLASMA project wil onderzoeken of een voorbehandeling van hout met plasmatechnieken tegemoet kan komen aan deze problemen. Atmosferisch plasma is een hoogenergetische aggregatietoestand die ontstaat door elektrische ontladingen in lucht of drijfgassen, en waarmee men de zuiverheid, oppervlaktespanning en reactiviteit van materiaaloppervlakten en stoffen kan beïnvloeden.

De vakgroep MTH heeft met deze plasmatechnieken al veel successen geboekt op textiel, nu nemen ze hout onder handen. Houtoppervlakten die hun natuurlijker eigenschappen behouden en toch waterafstotend zijn en een efficienter en ecologischer lijm- en coatingsproces, dat is het ultieme doel!

Het artikel in vaktijdschrift Interieurbouw kan je hier lezen.