Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

NAAR CORRECTE AANBEVELINGEN OVER GEZONDE VOEDING

Afbeelding Naar correcte aanbevelingen over gezonde voeding

Krijgen we kanker van rood vlees? Eten we te veel koolhydraten? Is yoghurt gezond voor ons darmflora? Tegenwoordig krijgen we zoveel voedingstips dat we het bos door de bomen niet meer zien.

Conclusies uit voedingsonderzoek worden niet altijd correct geinterpreteerd en dat ligt volgens  voedingsexpert Carl Lachat (UGent) voor een groot stuk aan de manier waarop onderzoekers hun resultaten bekend maken. De kwaliteit van de onderzoeksrapporten moet omhoog opdat de consumenten de juiste informatie zouden krijgen.

Onder leiding van Carl Lachat werkten meer dan 50 internationale voedingsexperts de STROBE-nut richtlijnen uit voor de rapportage over voedingsonderzoek. HoGent was betrokken bij het project en collega Willem De Keyzer van de vakgroep Natuur- en Voedingswetenschappen werd als expert opgenomen in het team.

De richtlijnen stimuleren de voedingsonderzoekers om hun onderzoek zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven, bijvoorbeeld: hoe was de onderzoekspopulatie samengesteld? Wat was het BMI van de proefpersonen? Met welke software werden de data verwerkt? Hoe is men omgegaan met afwijkingen in het onderzoek? Op basis van de nieuwe richtlijnen kunnen de onderzoekers nagaan of de rapportage over hun onderzoek voldoet en wordt de interpratie van de onderzoeksrapporten gemakkelijker.

De richtlijnen verschenen in het vaktijdschrift PLOS Medicine en zullen binnen vijf jaar door hetzelfde team opnieuwe geëvalueerd worden.