Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

ONDERNEMERS EN ACCOUNTANTS ZIJN PARTNERS IN BUSINESS

Afbeelding Ondernemers en accountants zijn partners in business

Ondernemers die het advies van hun boekhouder of accountant optimaal benutten presteren ook beter op financieel vlak. Dat blijkt uit onderzoek van de HoGent naar de dienstverlenende rol van de accountant. De accountant is vandaag de dag dan ook duidelijk een parnter van de ondernemer!

“Uit ons onderzoek komt naar voren dat ondernemers en accountants op dezelfde golflengte zitten” zeggen HoGent-onderzoekers Stefanie De Bruyckere en Frederik Verplancke.

“De voorbije tien jaar is de dienstverlening door boekhouders en accountants sterk verruimd. Het gaat niet meer alleen om cijfers, maar ook om informatie die ondernemers inzicht geeft en helpt bij het runnen van hun bedrijf.” De onderzoekers bevraagden ruim 300 boekhouders of accountants en evenveel Vlaamse kmo’s om de relatie tussen beide groepen grondig in kaart te brengen. Daarnaast onderzochten ze de samenhang tussen de relatie kmo-accountant en de financiële prestaties van de onderneming.

“Het onderzoek is een prachtig initiatief”, zegt Bart Van Coile van het Instituut van Accountants en Belastingconsulenten.“De accountant is geen bean counter meer, maar een sparring partner.”  Ook Jan Sap, directeur-generaal van UNIZO, bevestigt: “De accountant of boekhouder is een heel belangrijke vertrouwenspersoon voor de ondernemer.”

Acht op de tien bevraagde ondernemers vinden het belangrijk om zelf een deel van hun boekhouding te voeren. Zo bewaren ze zelf de controle. Ruim de helft van de ondernemers heeft het gevoel dat de boekhouder of accountant hen hierin aanmoedigt. Het invullen van hun belastingaangifte laten de ondernemers daarentegen graag aan hun accountant over. Bovendien winnen ze advies bij hem in over allerlei juridische kwesties, en appreciëren ze zijn doorverwijsfunctie naar andere experts.

De traditionele taken van de accountant blijven belangrijk, maar zijn dienstverlening krijgt duidelijk een extra dimensie. Veruit de meeste bevraagde ondernemers blijken bovendien tevreden tot zeer tevreden over hun accountant.