Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

STADSLAB BRUISENDE BINNENSTAD: SUCCESVOL POP-UPPROJECT HOGENT AFGESLOTEN IN AALST

Afbeelding Stadslab Bruisende Binnenstad: succesvol pop-upproject HoGent afgesloten in Aalst

Stadslab Bruisende Binnenstad: succesvol pop-upproject HoGent afgesloten in Aalst

HoGent heeft de Bruisende Binnenstad, een informatie- en belevingsgedreven pop-up, afgesloten. Tien dagen lang stond deze pop-up open voor stad, ondernemers, eigenaars en/of vastgoedpartijen en passanten om hun ervaringen en inspiratie mee te geven. Er waren workshops en focusgesprekken om de winkelstad van de toekomst uit te tekenen. Bijkomend werden de bestaande onderzoeksresultaten voorgesteld en konden zowel handelaars als vastgoedmakelaars coaching en inspiratie krijgen van de onderzoekers. En er was een prijs voor het aantrekkelijkste ontwerp…

Passanten waren vooral enthousiast over de nieuwe technologie waarmee in het Stadslab geëxperimenteerd kon worden. De Virtual Reality-bril was een duidelijke publiekstrekker, waarmee je door eigen gemaakte 3D-modellen van de Korte en Lange Zoutstraat kon lopen. Daarnaast werd creatief aan de slag gegaan met een interactief etalageraam

Ook studenten werden actief betrokken bij diverse activiteiten, gelinkt aan hun opleiding. Zo hebben studenten kmo-management een pop-up verkoop gehouden, en hebben studenten vastgoed ‘de groene winkelstraat’ van de toekomst ontworpen.

Er werden meer dan dertig projecten ingediend, zowel van binnen als van buiten de HoGent. Belangrijk daarbij was dat er out of the box werd gedacht in plaats van het zoveelste bloembakkenontwerp voor te stellen. 

Arne Deruyck, Charles Sergeant en Pieter-Jan Dessein (1e jaar landmeten) hebben de wedstrijd gewonnen met een jong, creatief en kindvriendelijk maar ook uitvoerbaar ontwerp.


Na tien dagen zijn eerdere conclusies meer dan bevestigd: dynamisering van de aanloopstraten en winkelcentra vraagt een katalysatorfunctie tussen ondernemers, stad, eigenaars en andere vastgoedpartijen. Een gedeelde rol voor allen is hierin weggelegd, in de functie van een stadsmakelaar en/of centrummanager die met een hands on mentaliteit en duidelijke target dit complex samenspel van actoren stuurt.

Naast meer groen en meer beleving in de stad is er ook een activeringsbeleid nodig naar het wonen of andere functies boven winkels. Verder onderzoek naar hoe dit concreet te maken, door dit fiscaal te stimuleren, in premies te voorzien voor de realisatie van aparte ingangen, renteloze leningen,… is meer dan gewenst.