Studenten HOGENT leveren digitale assistentie aan huis - Hogeschool Gent

Studenten HOGENT leveren
digitale assistentie aan huis.

Een laptop die hapert? Een gehackt mailadres? Een digitale agenda die niet synchroniseert? Bachelorstudenten toegepaste informatica gaan inwoners van Gent thuis helpen met al hun digitale vragen. HOGENT gaat daarvoor samenwerken met start-up BEEGO, die digitale assistentie aan huis levert. Studenten helpen de digitale kloof te dichten en ze kunnen er zelfs punten mee verdienen voor hun opleiding.

In België lopen 4 op de 10 mensen het risico op digitale uitsluiting. BEEGO zet informaticastudenten in voor digitale huisbezoeken. Geen anonieme chatbot, geen helpdesk op afstand, maar laagdrempelige digitale assistentie aan huis. Je maakt telefonisch een afspraak en een informaticastudent komt langs met de fiets. BEEGO lost digitale problemen op, maar maakt mensen evengoed wegwijs op sociale media of leert ze werken met hun nieuwe smartphone of tablet.

HOGENT vindt het belangrijk dat hun studenten een steentje bijdragen aan de maatschappij en heeft daarom een samenwerkingsakkoord afgesloten met BEEGO.

Sociale cohesie in de stad bevorderen

Margot De Donder, opleidingsvoorzitter toegepaste informatica aan HOGENT: “Voor de studenten is dit een studierelevante bijbaan die waardevolle ervaring oplevert. Ze helpen tegelijkertijd om de sociale en digitale kloof te verkleinen en om de sociale cohesie in de stad te bevorderen.”

De bacheloropleiding toegepaste informatica van HOGENT leert niet alleen technische IT-vaardigheden aan, maar hecht ook belang aan de persoonlijke ontwikkeling van de student binnen de maatschappelijke en internationale context. Deze digitale assistentie is dan ook een mooi voorbeeld van community service learning.

Nieuwe generatie klaarstomen voor de arbeidsmarkt

BEEGO zorgt ervoor dat generaties elkaar ondersteunen en versterken, legt oprichter Frederick Scraeyen uit. “We onderschatten hoeveel mensen vandaag met de digitalisering worstelen. Technologie evolueert sneller dan het aanpassings­vermogen van veel mensen. Bovendien sluiten heel wat bemande loketten in de privésector en de openbare sector, waardoor mensen meer op het internet aangewezen zijn. Onze studenten helpen hen bij hun vragen, één op één, heel laagdrempelig. En door onze samenwerking met hogescholen versterken we ook de jongere generaties. De vaardigheden die zij met dergelijke projecten opdoen zorgen ervoor dat ze sterker in hun schoenen op de arbeidsmarkt komen.”

Wie op zoek is naar digitale hulp aan huis, kan een afspraak maken via 03 434 44 44 of via beego.be.