Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

SUCCESVOL HOGENT-SEMINARIE OVER NIEUWE PSYCHOACTIEVE STOFFEN

Afbeelding Succesvol HoGent-seminarie over nieuwe psychoactieve stoffen

Op 22 september 2017 pakte de HoGent uit met een internationaal seminarie rond Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Collega’s Tina Van Havere en Anton Van Dijck (vakgroep Orthopedagogiek) stelden er het BELSPO-onderzoeksproject ‘Understanding new psychoactive substance use in Belgium from a health perspective’ of kortweg ‘NPS-care’ voor, een project dat met dit seminarie een vliegende start nam.

Het was een geslaagde dag! Meer dan 100 aanwezigen uit verschillende sectoren uit binnen- en buitenland, waaronder hulpverlening, preventie, harm reduction, clinici, politie en justitie, namen enthousiast deel aan het seminarie. Op het programma niet alleen academici met de laatste updates over deze nieuwe drugs, maar ook ruimte voor professionelen en vrijwilligers die zich o.a. diep in het 'dark web' begaven en een live demo gaven van de Tripsit-website.

In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit verschillende praktijkgerichte workshops, over het uitgaansleven, over laagdrempelige hulpverlening of rond preventie. Onmisbaar tijdens een dergelijk seminarie is natuurlijk de mogelijkheid om te netwerken, zeker omdat de groep van stakeholders aan de slag met dit thema, nog relatief beperkt is. De koffiepauzes, maar ook de Brusselse terrasjes na afloop, boden de perfecte gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en nieuw perspectieven op het thema te ontwikkelen. Kortom, een geslaagde dag voor alle betrokkenen en de ideale manier om het lopende onderzoeksproject te voeden met nieuwe inzichten.