Facebook Pixel Succesvolle lancering netwerk Natuur & Gezondheid - Hogeschool Gent

Het Netwerk Natuur & Gezondheid, waar HOGENT een trotse partner van is, werd succesvol gelanceerd op 21 maart, tijdens een druk bijgewoonde startdag op campus Melle. Liefst 84 deelnemers van de 35 partnerorganisaties namen deel! Het Netwerk Natuur en Gezondheid bestaat uit organisaties en overheden uit verschillende sectoren die de brug willen slaan tussen natuur en gezondheid. Want zowel de wetenschappelijke kennis als de praktische ervaring rond natuur en gezondheid neemt de laatste jaren toe, ook aan HOGENT.

Zo viel tijdens de startdag te horen tijdens een lezing van collega An De Schrijver dat de buitenlucht niet alleen helpt bij aandoeningen van de luchtwegen, maar ook bij depressies en genezingsprocessen in het algemeen. Zo blijkt alleen al de waarneming van ‘groen’ – ook posters van landschappen of bomen in en rond ziekenkamers – genezing te versnellen. De aanwezigheid van 'groen' verhoogt ook onze pijndrempel. Al deze vaststellingen komen uit Nederlands onderzoek, maar binnen Vlaanderen wordt hier nog niet echt veel rond gedaan. Laat dat nu net zijn waar een multidisciplinair team van HOGENT-onderzoekers verandering in wil brengen met het PWO-project Biodivers Zorggroen. Binnen dit project willen de onderzoekers komen tot aanbevelingen en ontwerpen van biodiverse zorgtuinen. Tuinen die niet alleen goed zijn voor de biodiversiteit, maar die ook het beoogde therapeutische effect hebben voor de zorgbehoevenden. Meer weten over dit project? Geef hun Facebookpagina een like en volg de realisaties van het project op de voet!

Wil je nog meer weten over het Netwerk Natuur & Gezondheid of de volgende activiteiten van dit netwerk, dan kan je een kijkje nemen op hun website. Daar kan je ook de presentaties en de foto's van de startdag terugvinden. Op de website van de Gezinsbond, ook een partner van het netwerk, kan je een verslagje lezen van de startdag, met een korte samenvatting van alle lezingen die er gegeven werden.