Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

THEMADAG BIOBASED ONDERWIJS TIJDENS INTERNATIONAL WEEK

Afbeelding Themadag Biobased onderwijs tijdens International Week

Tijdens de International Week was er op woensdag 25 april uitgebreid aandacht voor het thema biobased onderwijs. Vanuit het Interreg-project Grenzeloos Biobased onderwijs werden er verschillende workshops georganiseerd rond dit thema. Docenten van de HoGent en hun internationale collega's konden er hun kennis bijspijkeren over competenties nodig in de biogebaseerde economie, over digitale leerplatformen en over het ontwikkelen van biogebaseerde waardeketens door middel van de tool Biobuilder®.

Tijdens een eerste workshop, gegeven door Marco De Lange van het Center of Expertise Biobased Economy, werden deelnemers uitgedaagd om uit te tekenen hoe de toekomstige werknemer in de biobased economy er volgens hen uit moet zien. Hun ideeën werden dan vergeleken met de onderzoeksresultaten uit het Interreg-project, die eerder al gepubliceerd werden. De hamvraag van deze workshop? Zijn deze competenties al verwerkt in het onderwijs van de HoGent? Onze docenten proberen deze competenties nu vooral in te bouwen in het projectwerk van de studenten en werken daarnaast aan curriculumwijzigingen waarbij de biobased competenties geïntegreerd worden in het opleidingsprogramma.

Het aanpassen van opleidingsprogramma’s sloot naadloos aan bij een tweede workshop, gegeven door Erik Lammers van Avans hogeschool. Hij kwam vertellen over de online cursussen en digitale platformen voor de biogebaseerde economie die al ontwikkeld werden in Nederland. Zo is er de MOOC Biobased Economy Introduction, die al door enkele docenten en studenten van de Hogent gevolgd èn positief onthaald werd, maar ook wereldwijd al uitgebreid gekend is. De wereldwijde belangstelling (1.650 deelnemers) maakt het tegelijkertijd erg boeiend omwille van alle culturele verschillen en verschillende ideeën die er leven, maar maakt het de ontwikkeling van MOOCs niet gemakkelijker, omdat iedereen met andere uitgangspunten aan zo’n opleiding begint.

Na de middag speelden de deelnemers het spel ‘Biobuilder®’, ontwikkeld door VITO en UHasselt.  Na een introductie door Ruben Guisson (VITO) over een aantal kernbegrippen van de biogebaseerde waardeketen, konden de deelnemers aan de slag. De biobuilder ® verheldert al doende de complexiteit van de bio-economie. De deelnemende docenten gingen aan de slag met de case ‘waardeketen van maïs in de veeteelt’. Met de speltegels probeerden ze de waardeketen te visualiseren. De boeiende discussie en ondersteuning van Ruben Guisson zorgden voor een leuke, interactieve namiddag en voor meer inzicht in andere disciplines en in de waardeketen. Een geslaagde kennismaking dus met Biobuilder®, een spel dat veel mogelijkheden bevat om onze studenten de nodige biogebaseerde competenties bij te brengen.