Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

UITBLINKER IN PREVENTIE!

Afbeelding Uitblinker in preventie!

Preventiedeskundige Peer van der Kreeft ontving in Slovenië de prijs voor de beste praktijkwerker van preventiewetenschap in Europa!

De Europese erkenning voor het werk van Peer Van der Kreeft is een hele eer voor de HoGent en meteen ook voor de preventiewereld in Vlaanderen, want de praktijklector van de HoGent staat al 28 jaar op de barricade om hier alcohol- en andere drugsproblemen te voorkomen.

Dat begon in 1987 bij De Sleutel in Antwerpen met de eerste campagne die het roer omsloeg van ‘Zeg neen tegen drugs’ naar ‘Drugs? Praat erover!’. Snel daarna legde hij de basis voor Leefsleutels voor Jongeren in het Vlaamse onderwijs door honderden leerkrachten te trainen en daarna een sterk Trainers Of Trainers (TOT) netwerk op te zetten.

Van der Kreeft publiceerde heel wat handboeken en leidde een Europees innoverend project voor internationale uitwisseling van goede websitedesigns, waarbij ook een eerste alcohol-zelftest online werd gezet.

De voorbije tien jaar werkte hij samen met onderzoekers van de HoGent aan de verspreiding van Unplugged, een Evidence Based preventieprogramma. Het team van Van der Kreeft toonde aan dat er voor gezonde voeding en lichaamsbeweging in Vlaanderen geen enkel Evidence Based programma op school wordt toegepast (omdat er geen zijn). Voor drugspreventie zijn die er wel, maar ze zijn op één hand te tellen.

Op de EUSPR-conferentie in Ljubljana werd de strategie van het HoGent-preventieteam van Peer Van der Kreeft om weldoordacht aan te sturen op implementatie, toepassing en gebruik van goede en gestandaardiseerde programma’s door zo veel mogelijk mensen duidelijk geapprecieerd en met een prestigieuze Europese onderscheiding beloond.