Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VAN DE WERELD

Afbeelding Van de wereld

Sinds jaar en dag verzamelt collega Chris Van Kerckhove informatie over overgangsrituelen in verschillende culturen. Het blijft voor Chris echter niet enkel bij theoretische kennis. Vanuit de etnografische studies gaat hij, samen met Els Heyvaert, op zoek naar een ritueel, een artistieke bezigheid of een bijzondere gave van lokale sjamanen of genezers en gaat na hoe die tradities, praktijken en overtuigingen blijven bestaan in de zogenaamde globaliserende wereld.

Om dat veldwerk tot een goed einde te brengen, zeilden ze een tiental jaar geleden al eens de wereld rond. Hun reizen en onderzoek resulteerden in een paar prublicaties. Eerst was er het boek 'Overgangsrituelen - Een brug tussen het andere en het gelijke', gevolgd door 'Passages - Overgangsrituelen van hier en elders, getoond en verteld' en zeer recent 'Van de wereld. Filosofische reisimpressies van gebruiken, rituelen en sjamanisme'.

'Van de wereld' is een filosofisch reisboek dat in woord en beeld toont hoe verschillende culturen hun gebruiken nog steeds beleven. Of, om het met de woorden van Rik Pinxten te zeggen:

"Dit boek is in die zin een belangrijk bericht omdat het toont hoe het exotische, datgene wat wij op het eerste gezicht niet herkennen en dus als bron van vervreemding of zelfs van angst gaan beschouwen, in feite maar een aankleding is van onze eigen vragen en verzuchtingen. De aankleding biedt een laagje van verschil, maar daaronder zit dezelfde mens met zijn onzekerheden en vragen, maar ook zijn gevoelens, zijn wensen naar erkenning en medemenselijke warmte, zijn inpassing in een wereld waarin hij door het vreemde en onvoorspelbare gebeuren van zijn geboorte geworpen is." 

 

Chris Van Kerckhove - Els Heyvaert
Van de wereld. Filosofische reisimpressies van gebruiken, rituelen en sjamanisme
Uitgeverij Garant