Facebook Pixel Via digitale transformatie naar een 'future proof meubelbedrijf' - Hogeschool Gent
Foto Via digitale transformatie naar een 'future proof meubelbedrijf'

Via digitale transformatie naar een ‘future proof' meubelbedrijf

V

Via digitale transformatie naar een ‘future proof' meubelbedrijf

Nog tot eind 2021 werkt de vakgroep Mode-, textiel- en Houttechnologie van HOGENT mee aan het Europese DITRAMA-project. Dat wil de houtmeubelsector ondersteunen in de noodzakelijke transformatie naar meer digitale processen, onder meer via de ontwikkeling van een competentieprofiel van een ‘Digital Transformation Manager’ en een daaraan gekoppeld opleidingsprogramma. HOGENT staat vooral in voor de uitwerking van de opleidingsmodules.

Slimme producten

Samen met de circulaire economie wordt het integreren van nieuwe technologieën beschouwd als een van de belangrijkste drijvende krachten voor de verdere ontwikkeling van de Europese industriële sectoren. Voor de meubelindustrie is dat niet anders: om competitief te blijven in een sterk verbonden en geglobaliseerde economie moet de sector evolueren naar gepersonaliseerde slimme producten en diensten op basis van digitale productiesystemen die grondstofefficiënt en duurzaam zijn. Om dat mogelijk te maken is er behoefte aan technologisch talent en vaardigheden in digitalisering.

Vanuit die vaststelling sloegen twaalf Europese partners - actief in de industrie, onderzoek en onderwijs - de handen in elkaar in het door Erasmus+ gefinancierde project DITRAMA om het profiel van de ‘Digital Transformation Manager’ voor de meubelsector te definiëren. De vakgroep mode- textiel- en houttechnologie van HOGENT is dus een van  die partners.

Zo’n Digital Transformation Manager is een sectorspecifieke deskundige die in staat is om de integratie van nieuwe technologieën in de bedrijfsprocessen (zowel ontwerp- en productie-, leverings- als distributieprocessen) te begeleiden en het bedrijf in kwestie op die manier te ondersteunen in zijn groeistrategie. Hij/zij moet met andere woorden de organisatie 'future proof' maken.

Belgische meubelsector

Concreet onderzoekt DITRAMA eerst welke vaardigheden, competenties en kennis de Digital Transformation Manager nodig heeft. Op basis daarvan wordt een curriculum ontwikkeld, en zal er een volledig multimedia-trainingsprogramma (MOOC) worden opgeleverd (in 7 talen). Dat leermateriaal wordt geïntegreerd in een open en vrij toegankelijk e-learningplatform.

De bijdrage van HOGENT situeert zich vooral in deze fase: HOGENT ontwikkelt het leermateriaal van de MOOC. In hoofdzaak zijn dat opleidingsmodules rond digitalisering van de productieprocessen voor meubels. Voor de ontwikkeling werkt HOGENT nauw samen met de Belgische meubelsector. Zo wordt de leerinhoud gedocumenteerd met praktijkvoorbeelden uit deze bedrijven. HOGENT staat ook mee in voor de validering en de lokale uitrol van dit leerpakket. Daar worden ook studenten houttechnologie bij betrokken.

Na afloop willen de partners een concreet en adequaat antwoord aanbieden op de behoefte van bedrijven om het definiëren en uitvoeren van hun technologische transformatie te kunnen toevertrouwen aan een hiervoor opgeleide verantwoordelijke binnen hun organisatie. Daarnaast willen de projectpartners ook een positief effect teweegbrengen op het Europees systeem voor beroepsonderwijs en een sectoralliantie oprichten die het voortouw neemt bij de digitale transformatie van de meubelsector in de EU.

De betrokken partners zijn:

 • Aarhus Universitet (Aarhus, Denemarken)
 • AMIC – Associacio Agrupacio Moble Innovador de Catalunya (Barcelona, Spanje)
 • CETEM – Centro Tecnologico del Mueble y la Madeira de la Region de Murcia (Murcia,  Spanje)
 • CFPIMM – Centro de Formação Profissional das Indústrias da Madeira e Mobiliário (Lordelo, Portugal)
 • FederlegnoArredo – Federazione Italiana delle industrie del legno, del sughero, del mobile, dell’illuminazione, dell’arredamento (Milaan, Italië)
 • HOGENT
 • OIGPM – Ogolnopolska Izba Gospodarcza Producentow Mebli (Warsaw, Polen)
 • Método Estudio Consultores – (Vigo, Spanje)
 • U.E.A. – European Furniture Manufacturers Federation (Praag, Tsjechië)
 • Universitatea Transilvania din Brasov (Brasov, Roemenië)
 • WOODWIZE (Brussel, België)