Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

 

Expertiseportaal

Neem een kijkje op ons expertiseportaal voor een overzicht van onze expertise.

Afbeelding HANS MOTTE

Factors controlling shoot regeneration from Arabidopsis root explants

Taal proefschrift : Engels

Promotor(en): Prof. dr. Stefaan Werbrouck (Department of Plant Production, University College Ghent) - Prof. dr. Danny Geelen (BW02)

Scheutregeneratie is het ontstaan van scheuten uit hiervoor niet-voorbestemde cellen. Dit proces wordt veelvuldig toegepast in zowel het plantenonderzoek als de commerciële plantaardige productie. Scheuten kunnen geïnduceerd worden door het toevoegen van bepaalde plantenhormonen aan de voedingsbodem. Er is echter een groot aantal planten waarvoor dit door onbekende factoren niet of inefficiënt lukt. Om mogelijke oplossingen voor dit falen te vinden, is een betere kennis van het regeneratieproces noodzakelijk.


In dit doctoraatsonderzoek werd het regeneratieproces bestudeerd door middel van een protocol waarbij scheuten worden geïnduceerd op wortelexplantaten van de modelplant Arabidopsis thaliana. In een eerste aanpak werd een chemical screen toegepast op dit regeneratieprotocol. Hierbij werd het effect van 10,000 verschillende moleculen op regeneratie geëvalueerd. Via deze technologie kunnen invloedrijke ontwikkelingsstappen bepaald worden en kunnen stoffen met een positief effect ontdekt worden. De screen leverde een nieuwe scheutinducerende stof op. Na functionele analyse bleek deze molecule de afbraak van cytokinine, één van de belangrijkste hormonen bij scheutvorming, te blokkeren. In een tweede aanpak werd bestudeerd welke genen een invloed hebben op scheutvorming. Op basis van de genoomsequentie werd onder andere een associatiestudie uitgevoerd, waarbij verbanden tussen gensequentie en regeneratiecapaciteit van verschillende Arabidopsis variëteiten werden gelegd. Deze studie leverde een lijst met nieuwe genen op die belangrijk kunnen zijn voor scheutregeneratie. Dit doctoraatsonderzoek onthulde dan ook belangrijke inzichten die bijdragen tot een beter begrip van scheutregeneratie.

Meer informatie vindt u hier.