Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

WOOOW WETENSCHAPSFESTIVAL GENT - 25 NOVEMBER 2018

Afbeelding WoooW Wetenschapsfestival Gent - 25 november 2018

WoooW Wetenschapsfestival Gent
Op zondag 25 november 2018 vindt het WoooW Wetenschapsfestival van 10u tot 17u plaats in het MIAT, de Minnemeers en De Centrale in Gent. Het is het zevende jaar op rij dat we een Wetenschapsfestival in Gent organiseren. Het festival richt zich op jong en oud, en gaat van lezingen en rondleidingen, tot kinderworkshops en een experimentenmarkt. Bedoeling is om bezoekers op een interactieve manier warm te maken voor wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties. In 2017 verwelkomden we zo’n 2300 bezoekers. Alle info vind je op www.wooowfestival.be

Organisatie
Deze keer is de organisatie in handen van zes Gentse instellingen voor hoger onderwijs: Universiteit Gent, KU Leuven, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, LUCA en Odisee.

Eventwaarden
We mikken voor het WoooW Wetenschapsfestival op activiteiten die prikkelend, leerrijk, toegankelijk, gezellig, en lokaal zijn en passie uitstralen.

Dag van de Wetenschap
Het WoooW Wetenschapsfestival kadert in de Dag van de Wetenschap. Dit is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Tal van universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen doen mee. Bezoekers kunnen een bezoek brengen en op een interactieve manier ontdekken dat wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties een belangrijke impact hebben op ons dagelijks leven. De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties. Meer info vind je op www.dagvandewetenschap.be.

Waarom deelnemen?
De Dag van de Wetenschap is een unieke kans om je onderzoek aan een breed publiek voor te stellen en met niet-collega’s in dialoog te gaan. Je toont hoe relevant en/of fascinerend onderzoek kan zijn, en werkt mee aan een positief imago van onderzoek(ers) in het algemeen en jouw discipline/instelling/onderzoeksgroep in het bijzonder. Bovendien ontdek je wat mensen over jouw onderzoek denken, en ga je het misschien zelf wel met andere ogen bekijken. En het is ook gewoon leuk natuurlijk!

Oproep deelname
Heb je zin om mee te werken, maar heb je nog wat inspiratie nodig? We hebben een ruim aanbod aan verschillende formats ontwikkeld (zie oplijsting hieronder).  Alle voorstellen zijn welkom. Als je de voorbije jaren hebt meegewerkt, kan je natuurlijk opnieuw meedoen.

Mogelijke manieren om deel te nemen
Er is een ruim aanbod aan verschillende formats, waarvan je hieronder een aantal voorbeelden vindt:

 • (Interactieve) uiteenzettingen
  • Lezing - alleen, met twee, of met drie, al dan niet met een interactief (quiz)moment, met of zonder presentatie of demonstraties. Het concept lezing mag gerust creatief worden ingevuld. Zo hadden we de voorbije jaren onder meer “verrassende wiskunde in drie gangen”, een duolezing over darmbacteriën, een triolezing rond GGO’s, en een quiz over dyscalculie.
  • Simpel gezegd - afgekeken van Man bijt hond. Een onderzoeker gebruikt een aantal huis-, tuin- en keukenspullen uit een kast om met behulp hiervan in een vijftal minuutjes een bepaald begrip, proces, concept, … uit te leggen. Johan Braeckman legde op die manier bijvoorbeeld de begrippen deductie en inductie uit. 
  • Blind date – ook afgekeken van Man bijt hond. Bezoekers gaan gedurende zeven minuten op Blind Date met een onderzoeker.
  • Vraag maar raak! - laat niet jezelf, maar het publiek aan het woord. Aan de hand van ja/nee vragen laten we ze raden naar waar je onderzoek over gaat. Daarna krijg je de kans je onderzoek toe te lichten met een woordje uitleg, video, foto's, ...
  • Onderzoekers verrast – in dit format verrassen wij jou! Je bezorgt ons – enkele weken voorafgaand aan het Wetenschapsfestival - een korte samenvatting van jouw onderzoeksproject. Wij laten er vervolgens een tekening van maken door Koen Van den Eeckhout (@Koen_VdE) die ook telkens een visueel verslag maakt van het Wetenschapscafé Gent. Die tekening krijg je pas te zien op het moment dat je het podium betreedt. Het is de bedoeling dat je je onderzoeksproject presenteert aan de hand van de tekening.  
  • Pecha Kucha - Dit zijn gebalde presentaties (20 slides van 20 seconden), waarin jouw verhaal ondersteund wordt door beelden en kernwoorden op de achtergrond. Een uitdaging!
  • Debat - verschillende thema’s zijn mogelijk.
  • "Uit het onderzoeksleven gegrepen" - "Het leven zoals het is "Wetenschapper" - vertel een anekdote, een onvergetelijke ervaring of deel net een gigantisch mislukt onderzoek/experiment om een inkijk te geven in alle facetten van het leven van een onderzoeker.  
 • Workshops: In een tijdspanne van één à twee uur kinderen (en eventueel ook volwassenen) actief laten bezig zijn met een wetenschappelijk of technologisch onderwerp. Zo’n workshop kan bestaan uit een introductie waarna iets gemaakt wordt, een spel of experiment waarin iets geleerd wordt, enzovoort.
 • Een wetenschaps- en technologiemarkt: Zondag is marktdag, en daarom zetten we ook een markt op. Je kan er terecht voor een paar zakken demo’s, een kwartje kilo experimenten, een bussel verwondering en heel veel wetenschap! 
 • Buiten: Door een telescoop turen, planten bestuderen, … Ook ideeën voor buitenactiviteiten zijn welkom!
 • Opstelling - ontwikkelde je een lichtgevende piano, een infraroodfotokotje of een andere gekke wetenschappelijke opstelling? Stel ze tentoon op ons festival en verwonder de bezoeker!
 • Wetenschapsquiz - Nieuw deze editie kan je meehelpen om wetenschappelijke kennis aan de man/vrouw te brengen in een oervlaamse quiz. Wij zorgen voor de kaasjes op tafel, jullie voor de vragen per themaronde? 
 • Proefkonijnen/bloedgevers - op zoek naar menselijke data? Mentale tot fysieke bijdragen aan de wetenschap kunnen hier geleverd worden!
 • Science consultants - een onderzoeker beantwoordt vanuit wetenschappelijke expertise vragen van mensen over thema's als opvoeden (hoe moet ik ..., kan ik ...), koken (hoe komt het dat..., hoe kan ik beter...), economie, ...

Ben je geïnteresseerd om mee te werken, neem dan snel contact op met julie.ghyselinck@hogent.be